OBEC (One Block for Educational Credentials) je inovativni projekt, odnosno KA2 strateško partnerstvo koje sufinancira program Erasmus+ Europske unije. Projekt okuplja partnere u Švedskoj, Hrvatskoj, Italiji i Belgiji, a cilj mu je istražiti potencijale blockchain tehnologije za promicanje razvoja kompetencija i priznavanja vještina i kvalifikacija stvaranjem inovativnog sustava za izdavanje i provjeru vjerodajnica za učenje.

Na taj način, cilj projekta je potaknuti profesionalnu i akademsku integraciju migranata, studenata na razmjeni i pojedinaca s informalnim i neformalnim obrazovanjem. Usredotočujući se na ključno pitanje neujednačenosti i transparentnosti u sustavima validacije vjerodajnica, očekuje se da će ovaj napor rezultirati pozitivnim učincima u radnom kontekstu, promicanjem zapošljivosti, osnaživanjem i dostupnosti tržišta rada.

Tijekom provedbe projekta, partnerske organizacije provele su različite tečajeve usavršavanja kako bi testirali korištenje blockchain tehnologije u svrhu certificiranja u obrazovnom kontekstu. Polaznici tečajeva akreditirani su certifikacijom verificiranom na
blockchain tehnologiji, što je čini pouzdanom, transparentnom, trajnom i izravno u vlasništvu polaznika koji ima osobni ključ za pristup kad god treba. Kompetencije stečene tijekom tečajeva odražavale su se i na certifikate polaznika, a taj se proces odvijao putem ECTA platforme.

Kao rezultat, napravljeno je 13 modula okupljenih u 4 poglavlja, prema sljedećim temama:
Poglavlje 1: Kružna ekonomija i poduzetništvo
Poglavlje 2: Krojenje
Poglavlje 3: Igre, kodiranje i tehnologija
Poglavlje 4: Logika i kritičko mišljenje

Za svaki modul, u izvješću se daju struktura, metodologija i druge korisne informacije, uključujući temu i opis kolegija, motivaciju i svrha tečaja, ciljne skupine, metodologiju rada, vrijeme održavanja svake komponente tečaja, kao i prekretnice tečaja.

O svim temama možete više pročitati na poveznicama iznad, a više informacija o projektu OBEC i njegovom radu i napretku možete pročitati na LINKU ili putem QR koda:

 

#OBECproject