Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina u periodu od 14.5.2018. do 13.11.2020. provodio je projekt Priprema, pozor, posao.

Projekt je imao dva cilja:

  1. poboljšati pristup tržištu rada mladih nezaposlenih i dugotrajno nezaposlenih osoba s područja SMŽ jačanjem njihovih formalnih i neformalnih kompetencija te razvojem i provedbom usluga Kluba za zapošljavanje;
  2. osnažiti učenike završnih razreda srednjih strukovnih škola s područja SMŽ za uključenje na tržište rada.

Kroz projekt je ukupno prošlo 306 korisnika, od toga 219 nezaposlenih osoba te 87 učenika završnih razreda srednjih strukovnih škola.

 

U projektu je opremljen prostor Kluba za zapošljavanje u Područnom uredu Kutina. Same radionice Kluba održale su djelatnice Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje PU Kutina i PU Sisak te poslodavci koji su nezaposlenima približili probleme i potrebe poslodavaca prilikom odabira zaposlenika.

 

Partneri u projektu imali su veliku ulogu u održavanju pojedinih aktivnosti. Tako je Tehnička škola Sisak održala osposobljavanje za 3D CAD dizajnere. Tehnička škola Kutina verificirala je isti program te je po odobrenju Ministarstva održala edukaciju za nezaposlene osobe. Neformalna usavršavanja u obliku radionica o samozapošljavanju i izradi poslovnih planova, marketingu i poslovnoj komunikaciji za poduzetnike početnike te o pripremi i provedbi EU projekata održao je partner Razvojna agencija SI-MO-RA d.o.o.

 

Ukupno je odrađeno 6 ciklusa radionica u 3 grada (Kutina, Novska i Sisak). Pučko otvoreno učilište Kutina osmislilo je i održalo intenzivne tečajeve engleskog i njemačkog jezika za po 2 skupine polaznika. S učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola odrađene su skraćene aktivnosti Kluba za zapošljavanje te su projektom bile obuhvaćene 2 generacije učenika. U HZZ PU Kutina po prvi puta održano je i on-line osposobljavanje u okviru kojeg su nezaposlene osobe dobile zvanje Specijalist internetskog marketinga.

 

Iako je zbog pandemije uzrokovane Covidom-19 održavanje pojedinih aktivnosti bilo upitno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera sve su planirane aktivnosti projekta uspješno odrađene.

 

Ukupna vrijednost projekta bila je 886.412,36 kn, a u 100% iznosu je financiran iz Europskog socijalnog fonda.