Iako Novska i dalje ima snažnu drvnu i metalnu industriju te rastući građevinski sektor s velikim brojem obrtnika, danas je najpoznatija po razvoju gaming industrije, privlačeći mlade iz cijele Hrvatske. Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske, istaknula je na nedavnoj konferenciji “Invest in Novska” u Poduzetničkom inkubatoru PISMO važnost privlačenja investicija i podrške mladim obiteljima.

Poticanje investicija i zapošljavanja ključni su za razvoj grada, no jednako je važno ulagati u kvalitetu života kako bi privatni i poslovni životi bili u skladu, dodala je Kušmiš.

“O Novskoj se posljednjih dana ponovno čulo u medijima –  potpisom Ugovora o financiranju prve faze gradnje Gaming centra Novska započela je realizacija Centra gaming industrije. Projekt je to u kojega su mnogi sumnjali, ali se od njega mnogo očekuje. Što će sve donijeti ovom kraju možemo nagađati, ali sigurni smo da ćemo pratiti njegov razvoj. Nadamo se da će se tijekom današnje konferencije roditi i neki novi projekti u Novskoj”, rekla je Kušmiš.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Mihael Jurić, naglasio je kako je novljansko područje najpogodnije za ulaganje zbog velikih regionalnih potpora poduzetnicima te nižih troškova rada i zemljišta.

“Novska se nalazi na dobroj poziciji, povezana je s autocestom i prugom, a to je jedan od ključnih elemenata. Pozivam poduzetnike da dođu na ovo područje i ulažu. Svako mjesto je lijepo, ali najljepše je ono gdje postoje kvalitetna radna mjesta jer to je jamac ostanka ljudi u svakom mjestu“, rekao je Jurić.

Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, istaknuo je Novsku kao primjer kako bi se trebali pristupati razvoju tehnologije i poduzetništva na razini Hrvatske i Europe.

Novska je grad koji je od malog slavonskog mjesta postao značajan hub i poslovno mjesto, središte gaming industrije u ovome dijelu Europe. To se dogodilo s vizijom, strateškim pristupom i potpunom predanošću da se pomogne onima koji žele stvarati dodatnu vrijednost i iskoristiti prilike. Probijanje barijere od 80 posto europske razvijenosti neće biti moguće bez primjera kao što je Novska”, izjavio je Ressler.

Ante Šušnjar, ministar gospodarstva, naveo je investiciju njemačkog poduzeća Tece Industrial kao konkretan primjer inozemnih ulaganja u Hrvatsku, ističući da je gotovo trećina tih ulaganja ostvarena u posljednjih pet godina.

“Grad Novska predstavlja dobar primjer kako brendirati lokaciju i učiniti ju poznatu investitorima. Uređena poduzetnička zona, kvaliteta života, poticaji za investitori samo su neki faktori koji čine Novsku prepoznatljivom i privlačnom za investitore. Regionalne potpore su najviše upravo u SMŽ gdje veliki poduzetnici mogu dobiti potporu u visini od 60 posto troškova ulaganja, dok srednji i mali mogu dobiti i do 70-75 posto potpore – rekao je ministar gospodarstva uz zaključak da su najpoželjnija ona kvalitetna ulaganja, koja u Hrvatsku donose nova radna mjesta i doprinose cjelokupnom razvoju, što je fokus njihova plana poticanja ulaganja na kojemu rade u suradnji s predstavnicima OECD-a.”

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te bivši gradonačelnik Novske, naglasio je važnost sinergije više čimbenika za uspješnu gospodarsku sliku Novske.

“Sinergijom lokalne i regionalne samouprave te uz podršku Vlade moguće je da primjer poput Novske ne budu samo izuzetak, već i pravilo u budućnosti”, zaključio je Piletić.

Na pitanje zašto bi investitori trebali odabrati upravo Novsku odgovore je na početku konferencije dana Boženka Spahić, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Novske, kroz niz videozapisa i prezentacija o poduzetničkim potencijalima ovog malog slavonskog grada.