U Novskoj i Sisku zainteresiranima su predstavljena četiri natječaja u tijeku. Djelatnici Razvojne agencije SIMORA poduzetnicima su prezentirali kako ostvariti bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća i komercijalizirati inovaciju, dok su upravitelji stambenih zgrada čuli sve o energetskoj obnovi i korištenju obnovljivih izvora energije.

“Simora Vam kao i uvijek stoji na raspolaganju, a ovo je još jedan od načina kojima Vam želimo približiti otvorene natječaje, i sredstva koja možete povući i njima unaprijediti poslovanje ili energetski obnoviti stambene zgrade!”, na početku predstavljanja rekla je Andreja Šeperac zamjenica direktora RA SIMORA-e.

Do milijun kuna tako mogu dobiti novoosnovana poduzeća koja su registrirana do najviše pet godina i imaju inovativne projekte zrelosti izvan faze dokazivanja koncepta, ali koja još nisu spremna za tržište. Ukupno se dodjeljuje 141.700.000,00 kuna. Od 760.000 do 5.320.000 kuna mogu dobiti projekti poduzeća koji su inovativni i doprinose zelenoj tranziciji, i blizu su lansiranju na tržište.

Bespovratna sredstva u iznosu od 300 milijuna kuna namijenjena su za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera energetski učinkovite obnove višestambenih zgrada koje nisu oštećene u potresu. Dok se po javnom pozivu za poticanje obnovljivih izvora energije sufinanciraju sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije: dizalice topline, sunčani toplinski kolektori, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

U Novskoj se predstavljanje održalo u Poduzetničkom inkubatoru PISMO, dok je u Sisku održano u Poduzetničkom inkubatoru PISAK.