Na e-savjetovanju je 𝗡𝗮𝗰𝗿𝘁 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗮 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁𝘀𝗸𝗲 𝗼𝗯𝗻𝗼𝘃𝗲 𝘃𝗶š𝗲𝘀𝘁𝗮𝗺𝗯𝗲𝗻𝗶𝗵 𝘇𝗴𝗿𝗮𝗱𝗮 𝘇𝗮 𝗿𝗮𝘇𝗱𝗼𝗯𝗹𝗷𝗲 𝗱𝗼 𝟮𝟬𝟯𝟬. 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝗲. Višestambene zgrade predstavljaju oko 35 posto ukupnog stambenog fonda odnosno oko 27 posto ukupnog fonda zgrada u Hrvatskoj!

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pokrenulo je 16. studenoga e-savjetovanje o Nacrtu Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje do 2030. godine, a zainteresirana javnost može svoje primjedbe i komentare dati do 29. ovog mjeseca.

Osnovni uvjet za sudjelovanje višestambenih zgrada u ovom Programu je ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje od najmanje 50 posto u odnosu na stanje prije obnove, bez obzira o kojoj kategoriji obnove se radi.

U Ministarstvu su naveli i kako procijenjene investicije za obnovu višestambenih zgrada prema ciljevima Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada iznose 17,2 milijardi kuna u razmatranom desetogodišnjem razdoblju. Do kraja 2024. godine, dakle u prvom trogodišnjem razdoblju bit će potrebne investicije od oko 4,3 milijardi kuna. U tu procjenu, kako navode, uključena su oba dijela ovoga Programa odnosno modela provedbe i to: obnova višestambenih zgrada neoštećenih u potresu, kao i obnova višestambenih zgrada oštećenih u potresu.

– Osim izravnih energetskih (smanjenje potrošnje energije, smanjenje uvoza energije, povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i dekarbonizacija energetskih sustava), klimatskih (smanjenje emisija CO2), gospodarskih (građevinska i proizvodna aktivnost, zapošljavanje) i proračunskih učinaka, svakako treba još istaknuti i smanjenje rizika od narušavanja zdravlja i siromaštva te povećanje vrijednosti nekretnina te zaštita od budućih poskupljenja energenata i energije. Osim toga, provedbom sveobuhvatne obnove povećava se i sigurnost odnosno otpornost postojećih višestambenih zgrada na neželjene događaje, kao što su požar ili potres – navedeno je u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U Nacrtu ovog programa, navedeno je kako je energetska učinkovitost jedna od pet dimenzija europske Energetske unije. Kroz načelo „Prvo energetska učinkovitost“ (engl. energy efficiency first), Europska unija je prepoznala i potvrdila da je upravo energetska učinkovitost europski najznačajniji izvor energije. Glavne odrednice EU politike energetske učinkovitosti, s fokusom na zgradarstvo, dane su u nekoliko direktiva i uredbi Europskog parlamenta i Vijeća.

Izvor: Jutarnji list – https://www.jutarnji.hr/planet/do-kraja-2024-godine-potrebno-oko-4-3-milijardi-kuna-za-energetsku-obnovu-visestambenih-zgrada-15120955?fbclid=IwAR0UT0guX8Bvse9pbpCmeXC6r2hq7Bfk2XGdRsS1Ez8jCf4mdEZbVvdcFV4