Kao što smo već obavijestili „Dani otvorenih vrata EU projekata“ na Danima otvorenih vrata EU projekata, Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije predstavlja se sa sedam izvrsnih i hvalevrijednih projekata koje ćemo vam ukratko opisati u dva dijela.

 

Projekti koji predstavljaju Sisačko-moslavačku županiju su:

  1. KAMPUS GAMING INDUSTRIJE
  2. Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska
  3. Crown of entrepreneurial ideas for success
  4. Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ
  5. Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna Roda” Osekovo
  6. Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić Sisak kroz infrastrukturna ulaganja i opremanje
  7. Inovativnim pristupom do zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji

 

 

  1. KAMPUS GAMING INDUSTRIJE

Kampus gaming industrije PISMO u Novskoj nalazit će se na području Poduzetničke zone Novska, na parceli većoj od 90 000 četvornih metara.

Na području kampusa nalazit će se četiri osnovna objekta.

Prvi je fakultet s oko 9 000 kvadrata bruto površine i spavaonicama za smještaj gostujućih predavača, u kojem je predviđen petogodišnji program s po 50 studenata godišnje u programerskom i grafičkom smjeru i oko kojega su već uspostavljene suradnje s fakultetima iz Malezije i New Yorka.

Sagrađen će biti i studentski i učenički dom na 11 500 četvornih metara, kao i akcelerator gaming industrije, te poduzetnički inkubator za eSport s dvoranom od 4 000 sjedećih mjesta.

Akcelerator gaming industrije sadržavat će studio za snimanje, dvorane za sastanke te halu s novom gaming opremom, a ovdje će se moći educirati i usavršavati srednjoškolci i svi drugi koje ova industrija zanima.

Najspektakularniji objekt zasigurno je spomenuti inkubator za eSport, koji će biti jedina arena za eSport natjecanja u Hrvatskoj. Imat će, osim same dvorane, i ugostiteljski sadržaj, prostorije za testere gaming rješenja, svlačionice s prostorijama za zagrijavanje i još brojne druge sadržaje – sve potrebno da Novska uskoro ugosti najbolje svjetske igrače eSporta koji i sami zarađuju milijune dolara godišnje od nagrada na turnirima i sponzorstava.

 

  1. Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska

Ideja i osnovni cilj za osnivanje poduzetničkog inkubatora bila je olakšati poduzetnicima njihovo poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta. Otvaranjem startupova, u Inkubatoru PISMO nastoji se ojačati poduzetništvo na području SMŽ.

Inkubator je fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara. Metalna industrija imala je dugogodišnju tradiciju na području SMŽ te je, kao takva, jedan od prioritetnih gospodarskih sektora u županiji s velikim neiskorištenim potencijalom. Također, potiče se i razvoj gaming industrije, grane koja posljednjih godina bilježi veliku ekspanziju. Osim toga, opremljenost poduzetničke infrastrukture omogućuje poduzetnicima da razvijaju ideje i na drugim područjima djelovanja.

Poduzetnička infrastruktura će u 26 funkcionalno-prostornih jedinica sadržavati svu potrebnu opremu poput CNC stroja, 3D printera, glazbenog i filmskog studija te, uz sav potreban software, omogućiti povećanje poduzetničke aktivnosti.

Poduzetnički inkubator utjecao je na stvaranje kvalitetnog poduzetničkog okruženja stvarajući prostor, pružajući usluge i mogućnost korištenja opreme kako bi poduzetnicima bilo lakše i dostupnije raditi na razvoju svog poslovanja. Razvojem poslovanja i stvaranjem novih proizvoda i usluga stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, što u SMŽ, kao županiji s velikom stopom nezaposlenosti, predstavlja potrebu i nužnost.

Više o PISMO:

http://inkubator-pismo.eu/

https://www.facebook.com/inkubatorpismo/

 

  1. Crown of entrepreneurial ideas for success

Cilj projekta CROWN, koji je s dvogodišnjom implementacijom započeo 15.7.2020., je ojačati poduzetničke kompetencije s naglaskom na zapošljavanje te stvaranje inovativnih startup poduzeća kako bi se povećala konkurentnost prekograničnog područja.

Projekt uključuje aktivnosti usmjerene na poduzetničke kapacitete mladih ljudi koji će se tijekom dvije godine testirati i educirati u sferi poduzetništva. Kroz konferenciju, treninge, studijske posjete, sastanke s potencijalnim investitorima te pripremu crowdfunding kampanja, stvorit će se temelji za ubrzan rast i razvoj startup poduzeća. Kroz projekt će se uspostaviti i poduzetnički centri te će se educirati članovi tima projektnih partnera kako bi pružali kvalitetniju podršku poduzetnicima u prekograničnom području.

Više o CROWN:

https://www.facebook.com/crown.project.2020/

 

2. DIO —–> https://rk-smz.hr/projekti-u-smz-na-danima-otvorenih-vrata-eu-projekata-ii-dio/