U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) Područni ured Kutina predstavio je Mjere aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu. Ovaj događaj okupio je predstavnike javnog sektora, poduzetnike i obrtnike s ciljem pružanja informacija o mogućnostima zapošljavanja osoba iz evidencije nezaposlenih uz financijske potpore mjera aktivne politike zapošljavanja te uključivanje na obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba kroz sustav vaučera.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar, otvorio je događanje ističući važnost ovih mjera u suzbijanju nezaposlenosti. Njemu su se pridružili Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje, naglašavajući ključnu ulogu suradnje među institucijama za postizanje željenih promjena. Nakon njih, Marija Kušmiš, gradonačelnica Grada Novske, podijelila je svoje stavove. S obzirom na prisutnost predstavnika javnog sektora, poduzetnika i obrtnika, događaju je nazočila i Ivana Matanović u ime Javne ustanove Regionalni koordinator SMŽ.

“Provedbom Mjera aktivne politike zapošljavanja nastojimo kontinuirano poticati gospodarski razvoj. U razdoblju od listopada 2016. do kraja 2023., u ove je mjere uključeno 249.681 osoba, uz izdvajanje preko milijardu eura. Tržište rada u Hrvatskoj je iznimno dinamično, a prošle je godine dosegnuta najniža razina registrirane nezaposlenosti. Nastojat ćemo privući što veći broj domaće radne snage”, istaknuo je Čirko.

Prezentaciju je vodila Marija Dudaš, rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja. Posebno su istaknute potpore za zapošljavanje u Sisačko-moslavačkoj županiji, potpore za zapošljavanje, samozapošljavanje i pripravništva na zelenim i digitalnim poslovima, koje doprinose zelenoj transformaciji poslovanja i potiču razvoj poslova usmjerenih na zaštitu okoliša, očuvanje prirodnih resursa i klime te potpore za zapošljavanje osoba uključenih u program POSAO+ (100% financiranje troška bruto 2 plaće radniku). Mjere su namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao dio svojih redovnih aktivnosti, provodi obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba putem sustava vaučera. O toj aktivnosti detaljnije je govorila Vlatka Mihalke, rukovoditeljica Odsjeka za rad s poslodavcima. Posebno je istaknula kako se u Poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1, edukacija za program “Objektno orijentirano programiranje u izradi videoigara” provodi korištenjem sustava vaučera od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji izvodi Pučko otvoreno učilište Novska. Polaznici ovog programa stječu naziv stručnjaka za proizvodnju videoigara u trenutno drugom po redu najviše korištenom engineu u Hrvatskoj.

U Gradskoj vijećnici u Hrvatskoj Kostajnici, također su predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu. Zamjenik župana Mihael Jurić nazočio je njihovom predstavljanju, s naglaskom na potpore za zapošljavanje zeleno/digitalno, zapošljavanje ranjivih skupina i program vaučera za obrazovanje, koje je okupilo zainteresirane iz cijelog Pounja: Hrvatske Kostajnice i općina Majur, Dvor i Hrvatska Dubica.

 

Predstavljanju, kojem je domaćin bio gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, nazočili su i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.
Nakon prezentacije koju je pratilo pedesetak zainteresiranih građana, ministar Piletić je obišao i Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Hrvatskoj Kostajnici, smješten u prostoru Doma zdravlja.

Nove mjere aktivnog zapošljavanja u 2024. godini donose niz benefita za gospodarstvo i zajednicu. S obzirom na rast broja tvrtki u Sisačko-moslavačkoj županiji i pad nezaposlenosti u cijeloj Hrvatskoj, ove inicijative imaju za cilj dodatno poticati gospodarski rast te otvaranje novih radnih mjesta. Ovo je važan korak u stvaranju održivog i konkurentnog tržišta rada, pridonoseći tako sveukupnom napretku društva.

https://mjere.hzz.hr/mjere/potpore-za-samozaposljavanje-2024/

https://mjere.hzz.hr/mjere/biram-hrvatsku-mobilnost-radne-snage-2024/

https://mjere.hzz.hr/mjere/potpore-za-zaposljavanje-2024/

https://mjere.hzz.hr/mjere/potpore-za-zaposljavanje-u-sisacko-moslavackoj-zupaniji-2024/