DIH4CPS poziva digitalne inovacijske hubove (DIH) na prijavu za dobivanje financijske potpore od 20.000 EUR za eksperimente vezane za područje cyber-fizičkih i ugrađenih sustava (CPES). Uz ispreplitanje znanja i tehnologija iz različitih domena, mreža će povezati regionalne klastere s paneuropskim skupom stručnjaka.

Uspješna prijava treba uvjerljivo pokazati da odgovarajući podnositelj zahtjeva ima potencijal pružiti mreži nove kapacitete. Ovo može uključivati tehničke ili sektorske dodatke ekosustavu, kao i mogućnost proširenja DIH4CPS mreže u nove države. Novi DIH-ovi ojačat će i nadograđivati rad postojećeg konzorcija, kao i pružiti nove kapacitete. Također, prioritet će se dati geografskim regijama koje su trenutno nedovoljno zastupljene u konzorciju.

DIH-ovi trebaju pružiti dokaz o svojoj mogućnosti za poboljšanje sposobnosti svih europskih startup-ova, malih i srednjih poduzeća s kojima će lansirati inovativne proizvode ili usluge napredne digitalne tehnologije u području kibernetičkih i ugrađenih sustava (CPES). Također, moraju imati tehničke kapacitete u jednoj od sljedećih kategorija (ali ne ograničavajući se na njih):

  1. Digitalni blizanci“ – Ovaj se koncept odnosi na repliku fizičke imovine, procesa, uređaja ili sustava koji omogućuju optimizaciju u stvarnom vremenu. Primjere aplikacija za ovu tehnologiju možemo pronaći unutar različitih sektora, poput zdravstva ili proizvodnje.
  2. Proširena stvarnost – Ova se tema odnosi na tehnologiju koja stoji iza interaktivnog iskustva i okruženja u stvarnom svijetu, a koje je poboljšano računalno generiranom percepcijom informacija. Uobičajeni sektori za ovu tehnologiju uključuju zdravstvo, zabavu, turizam i arhitekturu.
  3. Umjetna inteligencija – Ljudsko odlučivanje i kontrola nad fizičkim sustavi bi se, u različitim aplikacijama, mogli zamijeniti mehanizmima koji se odnose na umjetnu inteligenciju. Algoritmi temeljeni na umjetnoj inteligenciji imaju širok spektar primjenjivosti, uključujući proaktivno održavanje, logistiku i poljoprivredu.
  4. Kontrole nadzorne ploče – Neki industrijski sustavi upravljanja i medicinski nadzorni sustavi zahtijevaju nadzor i podatke dobivene od operatora, odnosno čovjeka. Pružanje ljudskog operatora, s valjanim grafičkim podacima, ključno je za uspješnu kontrolu nad fizičkim sustavima i procesima.

Prijave se podnose na engleskom jeziku, a poziv traje do 13.12.2021. do 17:00 h.

 

Poveznica: https://dih4cps.ems-innovalia.org/call/detail/4