U galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj održana je završna konferencija projekta “Dom izvan doma” čiji je nositelj Grad Novska, a partneri su Centar za socijalnu skrb Novska i Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik. Vrijednost projekta bila je 1.402.032,59 kn u cijelosti sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda. Posljednje dvije godine provodila ga je Razvojna agencija SIMORA, a kroz njega je u potpunosti opremljen prostor za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Na završnoj konferenciji projekta Dom izvan doma voditeljica projekta Maja Vrban istaknula je kako su sredstvima iz ovog projekta financirane aktivnosti pružanja podrške i stvaranja boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s problemima u ponašanju te djecu s teškoćama u razvoju. Kroz projekt je zaposlen i koordinator dnevnih aktivnosti poludnevnog boravka koji provodi edukativne, zabavne, kulturne i sportske radionice s djecom.

Na samoj konferenciji obratili su se i Martina Antolković Hršak, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska, Siniša Kesić zamjenik gradonačelnika Novske, te Pavle Bukovac iz Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.

Projektom je unaprijeđen sustav socijalne skrbi za djecu u lokalnoj zajednici ali se i utjecalo na procese deinstitucionalizacije korisnika djece, odnosno sprečavanja smještaja djece u institucije. Poludnevni boravak je izvan institucionalna usluga kojom se osigurava zadovoljavanje životnih potreba djece i mladih.

Galerija završne konferencije:

Autor: I. Matanović

Foto: T. Koran/ Novska.IN portal