Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA partner je na europskom projektu pod nazivom „OBEC – One Block for Educational Credentials“ koji za cilj ima uspostaviti ujednačen sustav izdavanja i validacije diploma i certifikata, a svojom će realizacijom unijeti promjene u obrazovni sustav.

U ime RA SIMORA na sastanku je sudjelovala voditeljica Odjela za projekte EU i zamjenica direktora Andreja Šeperac i Tomislav Plesec. Nositelj ovog ERASMUS + projekta je švedski SWIDEAS AB, dok su ostali partneri uz SIMORA-u i Italija koju predstavljaju Universita’ degli Studi di Urbino Carlo Bo i LAI-MOMO SOCIETA’ COOPERATIVA SOCIALE, te Belgija koju predstavlja Europsko udruženje razvojnih agencija EURADA. Svi partneri prepoznali su problem vezan uz veliki broj diploma koje nemaju jednaku vrijednost na razini EU i iz tog razloga nastao je ovaj projekt. Zanimljivost je korištenje inovativne blockchain tehnologije kao i iskorištavanje njenog punog potencijala u svrhu stavljanja diploma na jednu platformu koja će svima biti dostupna. Projekt je vrijedan više od 200.000,00 eura.

Tijekom sastanka Andreja Šeperac predstavila je plan aktivnosti od strane razvojne agencije SIMORA koje uključuju osmišljavanje kurikuluma obrazovanja za poduzetnike, kreiranje sustava certificiranja završetka tečaja te postavljanje diploma na platformu dostupnu na globalnoj razini. „Ovo nam je važan projekt jer u njemu sudjeluju predstavnici država članica EU – Švedska, Belgija i Italija i zapravo se radi o prvom projektu na kojemu smo partneri s isključivo zemljama članicama Europske unije, a ujedno želimo promijeniti dugogodišnji problem po pitanju priznavanja potvrda, diploma i certifikata.“, rekla je Šeperac.

Razvojna agencija SIMORA dobitnica je nagrade za najbolju europsku razvojnu agenciju u 2020. godini i u ovoj godini slavi 15 godina uspješnog poslovanja. „Veliki projekt OBEC samo je jedan od onih koji izravno mijenjaju život naših sugrađana, ali i stanovnika EU“, poručuju iz SIMORA-e.