Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA organizator je Sajma poljoprivrede i ruralnog razvoja u SMŽ koji se održava 11. i 13. listopada u Sisku. Dvodnevni program posvećen je upoznavanju javnosti s primjerima dobre prakse poljoprivrednika s područja naše županije, mogućnostima financiranja kroz bespovratna sredstva kao i ponudom lokalnih OPG-ovaca.

Tako se u utorak, 11. listopada 2022. godine, prvi dan sajma održao na Pješačkoj zoni u Sisku gdje su bili predstavljeni razni izlagači. Sajam su obišli ministrica poljoprivrede, Marija Vučković; saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes; državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak; župan Sisačko – moslavačke županije, Ivan Celjak; te zamjenik župana Mihael Jurić.

„Cilj je poljoprivrednog sajma, organiziranog sredstvima EU, predstavljanje mogućnosti poljoprivredne proizvodnje u županiji“, istaknula je Andreja Šeperac u ime SIMORA-e, te najavila pomoć SIMORA -e poljoprivrednicima u povlačenju sredstava iz EU fondova.

 

Na Sajmu poljoprivrede i ruralnog razvoja sudjelovali su Razvojna agencija SIMORA, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ, Pun ceker, LAG Zrinska Gora-Turopolje, Srednja škola Petrinja, Udruga za uzgoj golubova, peradi i kunića „Sisak 1971“ te OPG Puškarić i OPG Siniša Perko.

Drugog dana programa u Hotelu Panonija održano je izlaganje o mjerama dostupnima poljoprivrednicima kao i panel rasprava. Sudionici panela bili su Ivica Dolić (RA SIMORA), Maja Puškarić (OPG Puškarić), Sven Dorotić (LAG Zrinska Gora-Turopolje) i Anita Sinjeri-Ibrišević pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ.

Aktivnosti su sufinancirane sredstvima Europske unije, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – Europa ulaže u ruralna područja, a putem Mjere Tehnička pomoć – Podmjera 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“.