Europska urbana inicijativa (EUI) novi je instrument Europske komisije za potporu urbanoj dimenziji kohezijske politike u razdoblju 2021.-2027. godine, s namjenskim proračunom Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u iznosu od 450 milijuna EUR.

EUI podupire urbana područja inovativnim djelovanjem, izgradnjom kapaciteta i znanja, razvojem politike i komunikacijom o održivom urbanom razvoju.

Europska urbana inicijativa (EUI) raspisala je natječaj u iznosu od 50 milijuna eura za inovativne projekte u gradovima kojima se doprinosi njihovoj transformaciji s potencijalom generiranja ulaganja i inspiriranja drugih projekata u okviru kohezijske politike temeljenih na načelima Novog europskog Bauhausa (NEB): estetike, održivosti i uključivosti.

Prijaviti se mogu projektni prijedlozi na tematskim područjima:

  • izgradnja i obnova u duhu kružnog gospodarenja i ugljične neutralnosti;
  • očuvanje i transformacija kulturne baštine;
  • prilagodba i transformacija zgrada za priuštivo stanovanje;
  • regeneracija urbanih prostora.

Prihvatljivi prijavitelji su gradovi, organizacije više gradova (aglomeracije) ili grupa gradova koji nisu dio uspostavljene aglomeracije, s najmanje 50 000 stanovnika.

Udio sufinanciranja je 80 %, u najvišem iznosu do 5 milijuna eura.

Dugoročno odabrani gradovi uspostavljat će partnerstva za prijenos („transfer partnerships“) s tri grada zainteresirana za repliciranje dijelova ili cjelokupnih projekata.

Natječaj je otvoren do 19. siječnja 2023.

Više informacija nalazi se OVDJE