Vedrana Agbaba, dvadesetdevetogodišnjakinja iz Zagreba, inače medijski tehničar po struci i nekadašnja  polaznica 8. generacije edukacije “Blender” otvorila je svoj obrt „Orange Roughy“ za izradu videoigara u Poduzetničkom inkubatoru Sisačko – moslavačke županije. Obrt je otvoren uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a poslovni plan pisali su djelatnici Razvojne agencije SIMORA.

Poduzetnički inkubator Sisačko-moslavačke županije PISMO powered by A1 broji više od 80 start UP-ova. Prema riječima nove stanarke prednosti početka poslovanja u Inkubatoru su višestruke. “Zahvaljujući inkubatoru, sami troškovi poslovanja su smanjeni, a poslovno okruženje koje pruža omogućuje zajedničku poslovnu suradnju, razmjenjivanje iskustava te razvoj poslovnih ideja svih korisnika inkubatora. Osim najma ureda i konferencijskog prostora, dostupan je i najam različite opreme specijalizirane za industriju video igara kao što su motion capture studio, studio za fotogeometriju, VR oprema i brojna druga koja uvelike olakšava testiranje i razvoj vlastitih proizvoda. Uz to, dostupne su i savjetodavne i mentorske usluge te marketinška podrška koja su značajna za mlade poduzetnike, posebice one koji se prvi put upuštaju u poslovne vode.“, kaže Vedrana Agbaba. Njen obrt „Orange Roughy“ fokusirat će se na razvoj videoigara i animacija, s posebnim naglaskom na kreiranje visual novela.

Djelatnici Odjela za poduzetništvo Razvojne agencije SIMORA pisali su poslovni plan za samozapošljavanje koji je omogućio Vedrani da starta sa realizacijom poslovne ideje i dobije 15 tisuća eura od HZZ-a za početak poslovanja. “Mjesečno se minimalno dvije tvrtke otvore na području Sisačko-moslavačke županije zahvaljujući našim poslovnim planovima. Otvoreni smo za sve poduzetnike, a naš Centar za usluge radi 0/24 sata dnevno!”, poručuju iz SIMORE.