Svečanim otvorenjem modernog edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ, Petrinja i Sisačko-moslavačka županija dobivaju novi turistički sadržaj. Projekt su zajednički pripremile Sisačko-moslavačka županija, te partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ i Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ. Otvorenju su nazočili brojni gosti, a tom je prilikom istaknuta i najvažnija uloga centra – omogućavanje prezentacije prirodne baštine Sisačko-moslavačke županije, zaštićenih područja i područja ekološke mreže NATURA 2000.

Centar se nalazi u predivnom prirodnom ambijentu u Petrinji, a otvorili su ga župan sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ Dragica Vugić. Vrijednost radova je oko 2,3 milijuna eura od čega je 85 posto europskih sredstava osiguranih putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Prostor NATURE SMŽ obuhvaća dva kompletno opremljena objekta i edukativni park veličine 10 tisuća kvadrata. Izrađeni su video i multimedijalni sadržaji koji se prikazuju na video zidovima, hologramima i VR naočalama. Brojni sadržaji prilagođeni su i osobama s invaliditetom te slijepim i slabovidnim osobama.

„Ovo je izvrstan projekt Županije, osobito za grad Petrinju, koji nudi raznolik sadržaj svim posjetiteljima od djece predškolske dobi pa sve do naših sugrađana starije životne dobi. Svaki od njih će moći u ovom centru pronaći sadržaje za sebe te na moderan i na tradicionalan način naučiti mnogo o biljnom i životinjskom svijetu, vukovima, hrastu lužnjaku, kestenovim šumama, šišmišima. U prezentacijskim dvoranama moći će doživjeti Panonsko more, nizinska i brdska područja kao i rijeke naše županije. Planiramo urediti i staze na ovoj prekrasnoj lokaciji te urediti prostor prema Petrinjčici. Želimo ovom prostoru udahnuti novi život“, rekao je župan Celjak.

Ravnateljica Dragica Vugić zahvalila je Sisačko-moslavačkoj županiji i svim partnerima u projektu na odličnoj suradnji i naglasila kako će u povodu Dana planeta Zemlje od 17. do 21. travnja centar organizirati Dane otvorenih vrata.

Centar je izgrađen u sklopu projekta „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje Edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ“, financiran sredstvima EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ukupna vrijednost mu je 2,3 milijuna eura.

Galerija sa otvorenja:

Tekst: JURK

Foto: SMŽ/ Quirinus portal