Više od 50% površine Sisačko-moslavačke županije pripada poljoprivrednim površinama, na kojima djeluje gotovo 9,4 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Sve to razlog je zašto je i više nego potrebno da se svi ti uspjesi ali i izazovi OPG-ovaca podjele i s javnosti. U organizaciji Razvojne agencije SIMORA u Sisku se 12. i 13. lipnja odvija konferencija “Zelena i ruralna SMŽ” koja za cilj ima istaknuti nove mogućnosti ruralnog razvoja, ali i sve ono na čemu radi SIMORA. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici lokalnih OPG-ova, sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, JLRS-a te javnih i obrazovnih ustanova.

Prvog dana konferencije bit će predstavljene mogućnosti iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. godine. Također, AGRIVI d.o.o. kao svjetski lider u digitalnoj poljoprivredi, prezentirat će softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Predstavnici OPG-ova govorit će o pokretanju vlastitog posla (OPG-a), te sudjelovati na panel raspravi.

Na drugom danu konferencije sudjelovat će predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ-e, predstavnici Sisačko-moslavačke županije, kao i predstavnici OPG-ova koji će izlagati o bioraznolikosti, PIWI sortama vinove loze, primjerima dobre prakse te ostalim zanimljivim temama iz područja poljoprivrede.

Program konferencije pogledajte ovdje: Zelena i ruralna SMŽ.

Ukoliko želite sudjelovati na konferenciji svoj dolazak prijavite na: simora@simora.hr

Konferencija je i dio bogatog programa proslave Dana Sisačko-moslavačke županije. Cjeloviti program obilježavanja pogledajte na poveznici.

Organizacija konferencije odobrena je kroz Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini, a troškovi Konferencije (su)financiraju se sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, iz Mjere 20 „Tehnička pomoć“ – Podmjere 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2022. godine.