Europska komisija objavila je radni program za provedbu aktivnosti Kreativne Europe u 2023. godini s budžetom od 311.700.980 eura.

Kreativna Europa će i u 2023. godini Europskoj uniji biti mehanizam za podupiranje europskih političkih inicijativa relevantnih za kulturne, kreativne i medijske sektore. Pružat će financijsku potporu aktivnostima koje se bave ​​aktualnim temama poput oporavka i otpornosti sektora, uvjeta rada umjetnika, izazova koji se odnose na digitalizaciju, klimatske promjene, rodnu ravnopravnost, održivost, kulturu i dobrobit te međunarodne kulturne odnose.

Potprogram Kultura nastavit će sa standardnim pozivima i aktivnostima koji su usmjereni na razvoj kulturnih politika i poticanje suradnji, a pokrivat će i nove prioritete poput podrške Ukrajinskim kulturnim i kreativnim sektorima te doprinositi inicijativama na visokoj razini kao što je Novi europski Bauhaus.

U programu za 2023. godinu očekuje se nekoliko poziva sa specifičnim ciljem, a riječ je o:

1. FLIP (Finance, Innovation, Learning and Patenting/IPR) Policy Project Grant – pozivu čiji je cilj razraditi zajedničke odgovore na izazove s kojima se suočavaju stručnjaci iz kulturnog i kreativnog sektora, kako bi se podržali prikupljanje informacija, testiranje inovativnih pristupa te povezivanje sektora s kreiranjem politika putem zajedničkih radionica i drugih aktivnosti;
2. Cooperation with international council of museums (ICOM) – podršci aktivnostima za zaštitu ustanova kulturne baštine od krađa i pljačkanja koji je sastavni dio Akcijskog plana protiv trgovine kulturnim dobrima, a koji će biti usvojen do kraja godine;
3. European Spaces of Culture – kao poseban poziv, nastavak je istoimene pripremne radnje Europskog parlamenta čiji je cilj pronaći nove načine suradnje u kulturnim odnosima, slijedeći načela koja odražavaju strategiju EU-a za međunarodne kulturne odnose.

Objave poziva za 2023. godinu za projekte suradnji i književne prijevode, očekuju se u studenom 2022.

Međusektorski potprogram nastavit će s podrškom transnacionalnih suradnji u vidu kulturnih i javnih politika; inovativnom pristupu koji odgovara zajedničkim izazovima i prilikama digitalne tranzicije u kulturnim i kreativnim sektorima, a usredotočiti će se i na:  kreativne procese; poslovna pitanja poput upravljanja pravima, monetizacije i korištenja podataka; razmišljanje o ekološki prihvatljivom i kružnom gospodarstvu; na inovacije za održivost, uključenost i dobrobit u skladu s prioritetima Novog europskog Bauhausa. U vidu podrške sektoru informativnih medija aktivnosti će biti usmjerene na: novinarska partnerstva, praćenje slobode i pluralizma medija te nastavak podrške monitoringa pluralizma medija i razmjene znanja o medijskoj pismenosti preko granica.

Izvor: https://deskkultura.hr/hr/novosti/sto-donosi-kreativna-europa-u-2023-godini