Neuropsihijatrijska bolnica Dr. Ivan Barbot u Popovači energetski je obnovila tri svoja odjela, kuhinju i prosekturu. Projekt je to Sisačko-moslavačke županije financiran kroz operativni program konkurentnosti i kohezije, a Razvojna agencija SIMORA radila je prijavu i provedbu projekta koji predstavlja najveće kapitalno ulaganje u bolnicu od 1985. godine.

“Projektom su kao prihvatljivi ocijenjeni troškovi u iznosu nešto većem od 8 milijuna kuna, dok je EU potpora gotovo 5 milijuna kuna. Troškovi su obuhvatili izradu glavnog projekta, same građevinske radove i nadzor nad njima, te upravljanje cjelokupnim projektom!”, naglasio je Marko Gašljević, djelatnika RA Simora i jedan od voditelja projekta.

Zgrade VI., VII. i IX. odjela bolnice dobile su novu stolariju, fasadu, krovnu izolaciju, novu rasvjetu te daljinski sustav očitovanja potrošnje električne energije i vode, dok je u objektu kuhinje i prosekture uređen i sustav grijanja.

Prema riječima Irene Mihanić jedne od voditelja projekta radi se o zasebnih pet projekata kojima je obnavljana bolnica što je svakako zahtjevniji posao u dokumentacijskom smislu. “No, danas bolnica u Popovači ima energetski uređenih pet objekata čime je podignuta kvaliteta smještaja korisnika, a troškovi bolnice su znatno smanjeni!”, rekla je Mihanić.

Proteklih godina RA Simora u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom vodi obnove gotovo svih objekata u županijskom vlasništvu. Tako su energetski obnavljane osnovne i srednje škole, školske sportske dvorane, društveni i vatrogasni domovi i domovi zdravlja diljem SMŽ.