Velik broj zainteresiranih pratio je predstavljanje uvjeta i kriterija budućeg natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. godini održano u Hrvatskoj Kostajnici. Predstavljanje je organizirano u suradnji Grada Hrvatske Kostajnice i Razvojne agencije SIMORA.

Kako bi se dodatno potaknula primjena mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, u ovoj je godini građanima na raspolaganju čak 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan. Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krova te zamjenu vanjske stolarije. Uz to, sredstva se mogu dobiti za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

“Predstavljanje uvjeta i kriterija za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća organizirali smo kako bi se svi zainteresirani što bolje upoznali s pravilima, dobili odgovore na eventualne nejasnoće, a u konačnici da im se sufinancira energetska obnova!”, poručili su iz SIMORA-e, uz uputu da se svi zainteresirani za ovaj natječaj mogu javiti i telefonskim putem na 044544930 ili na simora@simora.hr.