Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki održan je okrugli stol na temu: “Pravedna tranzicija u Republici Hrvatskoj: prilike i izazovi” u okviru projekta BOLSTER.

Raspravljalo se o tranziciji prema ugljično neutralnom društvu, a u skladu s Europskim zelenim planom (EGD). Regije diljem Europe osmišljavaju i provode planove pravedne tranzicije kako bi dobile sredstva i potporu iz Mehanizma pravedne tranzicije. Cilj okruglog stola bio je povezati ključne dionike pravedne tranzicije u Hrvatskoj, ali i razmijeniti iskustava i moguća rješenja za probleme koji se pojavljuju u komunikaciji između javnog, privatnog sektora i ciljane skupine građana koji su dio pravedne tranzicije.

Uz Tatjanu Puškarić, predstavnicu regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, sudjelovali su: Darjan Dragičević (Europska komisija), Slađana Ćosić, (Europska investicijska banka), Lovro Novoselac, (Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova), Sintia Farah, (Europska komisija), Miha Švent, (Europska investicijska banka), Anamaria Škopac Pamić, (regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove), Julija Škoro, (tvrtka HOLCIM), Helga Možė, (Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva) te četiri predstavnika JLS-a: Borjan Batagelj, Grad Labin, Glorija Paliska, Općina Raša, Roman Carić, Općina Kršan i Irene Franković, Općina Sveta Nedelja.

Cilj projekta „Bridging Organizations and marginalized communities for Local Sustainability Transitions in Europe” – BOLSTER je razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s EGD-om i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka potporu tranzicijskim planovima. Jedna od ključnih aktivnosti projekta je uključivanje predstavnika vlasti, marginaliziranih zajednica te kompanija koji će sudjelovanjem na okruglom stolu definirati probleme ove tematike te diskutirati o mogućim rješenjima.