Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 i Razvojna agencija SIMORA bili su domaćini zajedničkom sastanku predstavnika županijske i gradske razine sa hrvatskim uredom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Sastanak je održan u svrhu predstavljanja rada s poduzetnicima u Sisačkom-moslavačkoj županiji kao i u Gradu Novskoj, te programima koje provodi EBRD, a u kojima sudjeluje 5 start UP-ova iz inkubatora PISMO.

U ime Europske banke sastanku su nazočili direktorica hrvatskog ureda Europske banke Victoria Zinchuk, Vedran Panjković zamjenik direktorice, te Goran Peršić i Višnja Mrakovčić Supek iz Odjela za malo i srednje poduzetništvo. EBRD je međunarodna financijska institucija koja u svom djelovanju promiče poduzetnički razvoj. Jedan od njihovih važnih projekata je i educiranje poduzetnika. “Strategic Compass je program kroz koji stručnjaci sa studija Cambridge razvijaju neki proizvod start up-a i uče mladu kompaniju kako se uspješno plasirati na tržištu. Nakon prijave u program, svi se proizvodi pregledavaju i samo oni koji nisu u ranoj fazi, idu u razvoj. Pet je takvih start up-ova u inkubatoru PISMO koji su prošli – ANIQ TECH, HIROMA DESIGN, GAMECHUCK, GROW i MISFIT VILLAGE.”, rekla je Zinchuk naglasivši da je njezin tim i prije dolaska u inkubator PISMO bio oduševljen onim što mlade gaming tvrtke rade te najavivši i druge oblike suradnje.

O pozitivnim primjerima Grada Novske u radu sa poduzetnicima govorila je gradonačelnica Marija Kušmiš, istaknuvši dobru suradnju gradske razvojne agencije NORA sa postojećim i budućim poduzetnicima. “Nedavno smo proslavili 100-ti strukovni obrt koji se otvorio u našem gradu. Tome su pridonijele i gradske mjere koje su rezultirale otvaranjem 163 nova radna mjesta.”, rekla je Kušmiš.

Mjere SMŽ, kao i inkubator PISMO powered by A1 predstavila je Andreja Šeperac. “Ovaj županijski poduzetnički inkubator nastao je kao poznati EU projekt, a kasnije se pretvorio u najbrže rastući inkubator. Ovo je i primjer kako smo u SMŽ uveli potpuno novu industrijsku granu, gaming industriju. Razvojna agencija SIMORA na raspolaganju je svim poduzetnicima 24 sata dnevno, i svojevrsni smo centar za usluge na jednom mjestu. Mjere kojima SMŽ sufinancira kamate po HBOR-ovim kreditima za poduzetnika znače 0% kamatne stope. U ovoj godini odobren je 21 beskamatni kredit ukupne vrijednosti investicija od  35,6 milijuna kuna. To su značajne investicije poduzetnika na području Sisačko-moslavačke županije. Putem beskamatnih kredita cilj nam je omogućiti razvoj poslovanja postojećih poduzetnika, obrtnika što u konačnici znači otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje dobre plaće.”, istakla je Šeperac.

Sudionici na sastanku bili su i Vlado Vujica (SIMORA), Tijana Šapina (SIMORA), Ivana Matanović (JURK), Vida Iličić (NORA), Mara Stipić Bagarić (NORA), te Domagoj Matejaš (Grad Novska). Nakon sastanka predstavnici EBRD-a upoznali su se i sa projektima koje provode tvrtke GROW, HIROMA DESIGN i ANIQ TECH u inkubatoru PISMO.

Foto: T. Koran