Ovih dana završavaju radovi vezani uz izgradnju edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ,  a započinju radovi na uređenju okoliša. Planirana uspostava rada ovog centra u Petrinji financirana je projektom “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ” koji provodi Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu sa Regionalnim koordinatorom SMŽ i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ.

Kroz novoizgrađeni interaktivni centar, posjetitelji će se moći upoznati s važnošću očuvanja zaštićenih područja, s prirodnim vrijednostima, ali i kulturom i poviješću Sisačko-moslavačke županije dok će primjerice školarcima biti omogućeno učenje u prirodi ali upoznavanje s raznim biljnim i životinjskim vrstama.

Troškove projekta s 85% sredstava pokriva Europska unija i to u iznosu od gotovo 15 milijuna kn, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn. Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna.

Projekt je uz centar uključivao i izgradnju tri vidikovca i četiri informacijske točke. Vidikovac u Odranskom polju je na temu ptica močvarnica, dok je vidikovac u Sunjskom polju posvećen pticama grabljivicama, a onaj u Zrinskoj Gori posvećen je temi vuka. Postavljene su i informacijske točke KOTAR – STARI GAJ, zatim ona na Brdu Djed, i u Moslavačkoj i Zrinskoj gori. Uz sve izgrađene objekte i točke postavit će se i pametne klupe te stalci za bicikle.

Autor: I. Matanović

Foto: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ