Karlovačka, Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija po mnogočemu su slične, stoga žele ostvariti međusobnu suradnju, kako bi se potaknuo brži razvoj svih triju županija, istaknuto je na sastanku županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin s kolegama iz Sisačko moslavačke i Zagrebačke županije Ivom Žinićem i Stjepanom Kožićem. Radnom sastanku održanom u Aquatici prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te čelnici Razvojnih agencija iz svih triju županija. Ispred RA Simora, sastanku je prisustvovao direktor Mario Čelan.

U planu je potpisivanje Razvojnog sporazuma između triju županija, što je mogućnost koju daje Zakon o regionalnom razvoju, a koji bi, nakon usuglašavanja područja suradnje, strateških ciljeva i projekata omogućio brže financiranje tih projekata iz europskih i nacionalnih izvora.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je punu potporu naporima da se potpiše Razvojni sporazum između triju županija, jer to omogućava ravnomjerni regionalni razvoj, ali i znači širu potporu Vlade i resornih ministarstava pojedinim projektima.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pojasnila je proceduru oko potpisivanja Razvojnog sporazuma, koji je, kako je rekla, alat za ostvarivanje strateškog razvoja. Prvi je korak potpisivanje Pisma namjere, a potom će, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, trebati odabrati 10-ak strateških projekata. Riječ je o projektima pojedinačno vrijednim najmanje 50 milijuna eura koji će trebati potporu više ministarstava i moraju doprinjeti razvoju županija.

Nakon održanog sastanka troje je župana, u društvu ravnatelja svojih Razvojnih agencija, potpisalo Pismo namjere, kojeg će prema uputama s današnjeg sastanka proslijediti u Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU na potvrdu, čime će se steći uvjeti na daljnju realizaciju Razvojnog sporazuma.