Razvojna agencija SIMORA-a bila je domaćin i vodeći organizator dvodnevne međunarodne konferencije AGORADA+ & Clusters meet Regions koja je održana 29. i 30. studenog 2022. u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Europskoj udruženja razvojnih agencija (EURADA) i Europske komisije.

Konferencija je okupila široki skup predstavnika regionalnih razvojnih agencija, ministarstava, klasterskih organizacija, nacionalnih javnih tijela, financijskih posrednika, inovacijskih središta te industrijskih udruženja, ali i investitore, poduzeća i poslovne anđele, a sve kako bi se pružila potpora poslovanju državama članicama i regijama Europske unije.

Uz konferenciju, održana je i radionica Clusters meet Regions čiji je fokus bio na uključenosti klastera u regionalno gospodarsko upravljanje te osmišljavanje i provedbu politika na regionalnoj razini. Radionici su prisustvovali predstavnici različitih sektora, uključujući zdravstvo, socijalnu skrb, obranu, kulturu, digitalnu tehnologiju i turizma, a sama radionica održana je pod okriljem Europske platforme za suradnju klastera (ECCP) s ciljem olakšavanja provedbe dobrih praksi u kojima klasteri mogu igrati aktivnu ulogu u regionalnim gospodarstvima i biti pokretači gospodarske tranzicije regija.

Dvodnevnu međunarodnu konferenciju zaključili su Roberta Dall’Olio, direktorica EURADA-e, koja je istaknula bogatstvo sadržaja konferencije, pozvala prisutne na istraživanje novih načina ostvarivanja međusobne suradnje, te potaknula na uključivanje međusobno različitih dionika i “izlaska iz zadanih granica” na teritorijalnoj, kulturalnoj i povijesnoj razini; Peter Czaga (Europska komisija, DG GROW) pozvavši na uključivanje klasterskih organizacija u razvoj regija i pohvalivši sudjelovanje hrvatskih regionalnih agencija u različitim europskim programima i projektima; te Andreja Šeperac, ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, istaknuvši zajedništvo kao jednu od glavnih europskih vrijednosti, kao i bogatstvo različitosti, na svim poljima, koje potiče pojedince i timove da neprestano rastu i razvijaju se s ciljem stvaranja čim kvalitetnijeg, ugodnijeg i uspješnijeg okruženja.

Po završetku konferencije, za sudionike je organiziran studijski posjet Gaming inkubatoru PISMO u Novskoj.

Podsjećamo kako je ovo prvi put da su sve članice EURADA-e u jednoj državi bile domaćini ovogodišnjeg događaja.

Konferencija AGORADA+ i radionica Clusters meet Regions organizirane su pod vodstvom SIMORA-e (Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije), a uz suorganizaciju DURA – Dubrovačka razvojna agencija, ZARA – Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije i ZADRA NOVA – Razvojna agencija Zadarske županije, te uz potporu ZICER-a – Zagrebačkog inovacijskog centra.

Ukoliko niste bili u mogućnosti prisustvovati uživo, agenda konferencije dostupna je na LINKU, a video snimke PRVOG DANA i DRUGOG DANA konferencije dostupne su na YouTube kanalu Razvojne agencija SIMORA, kao i u nastavku: