Na temelju radnog programa za razdoblje 2021. – 2022. za područje Klastera 2 – Kultura, kreativnost i uključivo društvo, otvoreni su javni pozivi za prijavu projektnih prijedloga iz tri područja za ukupno 29 tema u okviru programa Obzor (Horizon) Europa.

Ovi javni pozivi otvoreni su unutar Klastera 2- kultura, kreativnost i uključivo društvo.

Glavni ciljevi tog klastera su doprinos zelenoj i digitalnoj tranziciji u kontekstu oporavka od pandemije bolesti COVID-19, ali i potpora temama  poput demokracije i upravljanja, kulturne baštine te društvene i gospodarske tranzicije.

Većina poziva usmjerena je na pitanja kulturnog ekosustava, posebice kulturnu baštinu i kulturnu industriju, dok je jedan od poziva posvećen i programu Novi europski Bauhaus, odnosno oblikovanju zelenijeg, ljepšeg i pravednijeg načina života u kreativnim i uključivim društvima putem arhitekture, dizajna i umjetnosti.

Pozivi su podijeljeni u tri područja:

  • Reshaping democracies (demokracija, mediji, umjetna inteligencija)
  • A sustainable future for Europe (diskriminacija i ravnopravnost, društvene pojave i procesi, migracije i mobilnost, dobrobit i održivi razvoj)
  • Research and innovation  on cultural heritage and cultural and creative industries (kulturna baština, održiv glazbeni ekosustav, očuvanje jezika, klimatske promjene, videoigre, konkurentnost filmske industrije, Novi europski Bauhaus).

Sve informacije dostupne su na dostupni su na nacionalnim stranicama programa Obzor Europa

Rok za dostavu projektnih prijedloga je 20. travnja 2022. u 17 sati.

 

Izvori: Ministarstvo kulture i medijaMinistarstvo znanosti i obrazovanja