Predstavnici Javne ustanove “Park prirode Lonjsko polje” s partnerima u provedbi projekta “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna roda” Osekovo”, Sisačko – moslavačkom županijom i Gradom Popovača održali su konferenciju na kojoj je obilježen završetak izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra, projekta koji provodi i upravlja Razvojna agencija SIMORA.

Opći cilj projekta, ukupne vrijednosti 20.315.914,88 HRK, od čega bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj (kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija iznose 12.826.999,00 HRK,  je povećati atraktivnost Parka prirode Lonjsko polje te povećati obrazovni kapacitet ciljanih skupina kao što su zaposlenici Parka, lokalno stanovništvo i ostali relevantni dionici na području Parka. Projekt sufinanciraju i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Posjetiteljski centar Crna roda je moderan, suvremeni arhitektonski kompleks unutar kojeg se nalaze: info centar, suvenirnica, prezentacijska dvorana, brojni edukativni i interaktivni interpretacijski sadržaji. Centar je projektirao Tonči Čerina, dipl.ing.arh. (roth i čerina d.o.o.), a radove izgradnje izveo Građevinsko-uslužni obrt PE-GRA iz Novske.

Ravnateljica PPLP Marija Kušmiš se u obraćanju zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, naglasila njegovu važnost za Park prirode, ali i lokalno stanovništvo te Sisačko – moslavačku županiju, koja ima ogroman potencijal razvijati županiju podizanjem kvalitete posjetiteljske infrastrukture i sadržaja kao jedinstvenu turističku destinaciju središnje Hrvatske, tik do glavnog grada Zagreba.

Zamjenica direktora RA SIMORA te voditeljica projekta Andreja Šeperac obratila se i u ime Razvojne agencije naglasila važnost projekata kojima rukovodi SIMORA. “Naši su projekti izuzetno veliki, i u ovakvim prilikama kad se projekt infrastrukturno privodi kraju ne možemo ne biti sretni. Još je posla pred nama, ali Sisačko-moslavačka županija, Popovača i Lonjsko polje imaju odličan turistički sadržaj koji je omogućila Europska unija!”, izjavila je Šeperac.