U Sisku je održana dvodnevna konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“ s ciljem da širu javnost i potencijalne korisnike upozna s programom i mogućnostima iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027., ali i kroz razmjenu iskustva i znanja lokalnih OPG-a omogući jačanje položaja poljoprivrednika. Konferenciju je organizirala Razvojna agencija SIMORA. 

Zamjenik župana Mihael Jurić otvorio je konferenciju istaknuvši kako je važno poljoprivrednike s područja naše županije upoznati s dodatnim benefitima koje Županija nudi u cilju razvoja poljoprivrede. „Pratimo rad naših poljoprivrednika i OPG-a, a posebno nas veseli porast broja OPG-a i sve većeg broja mladih ljudi koji se uključuju u sektor poljoprivrede. Sisačko-moslavačka županija podupire poljoprivrednike kroz sufinanciranje kredita i već u pojedinim poljoprivrednim granama, poput konjogojstva, stočarstva i pčelarstva, vidimo da smo lideri u Hrvatskoj. Ova konferencija našim će poljoprivrednicima omogućiti razmjenu iskustva i znanja, što će svakako doprinijeti i unapređenju njihova poslovanja“, ističe Jurić.

Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA snažna je potpora  poljoprivrednicima, a u posljednjih nekoliko godina realizirala je oko 12 milijuna eura bespovratnih potpora za poljoprivrednike.

Svoj rad tijekom konferencije predstavili su i Park prirode Lonjsko polje, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ, tvrtka AGRIVI, Vinarija Trdenić, OPG Ivan Kolarić, OPG Josip Tvarušek i OPG Željko Ačaj.

Organizacija konferencije odobrena je kroz Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini, a troškovi Konferencije (su)financiraju se sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, iz Mjere 20 „Tehnička pomoć“ – Podmjere 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2022. godine.