U prostorijama Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA održan je prvi radni sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca – HUP i lokalnim poduzetnicima na temu gospodarske revitalizacije ovoga kraja.

Na sastanku su sudjelovali: Ivan Ante Nikolić, dopredsjednik HUP-ICT-a i HUP-ov predstavnik u Radnoj skupini izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja SMŽ pogođenih potresom pri Vladi RH, Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a i poduzetnici-članovi HUP-a iz Sisačko-moslavačke županije, Petar Ćosić (Zrinus), Mario Čelan i Andreja Šeparac (Simora), Danijel Drčić (Optiplast), Nenad Marinović (Petrokemija) i Marica Šantek (Šantek).

Razorni potresi koji su pogodili područje Banovine, uz to što su prouzročili katastrofalnu materijalnu i socijalnu štetu, do kraja su ogolili istinu o svim neiskorištenim potencijalima i kroničnoj zapuštenosti ovog područja koje je u 2019. brojalo više od 145.000 stanovnika s čime je činilo čak 4% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske..

Poduzetnici s područja SMŽ na sastanku su naglasili kako se oni suočavaju s nekim bazičnim problemima u poslovanju, kao što su adekvatan pristup eklektičnoj energiji i širokopojasnom internetu, a ni plinofikacija u većem dijelu županije nije adekvatna. Osim toga, svi su se oni već i prije razornih potresa suočavali s nedostatkom radne snage što se nakon iseljavanja uzrokovanog potresom dodatno pojačava. To se može riješiti samo omogućavanjem boljeg života tih ljudi, što podrazumijeva veće plaće i bolje radne, ali i adekvatne životne uvjete. Ne možemo govoriti o revitalizaciji gospodarstva, a da nemamo posložen sustav zdravstva i socijalne skrbi, koji je prema iskustvu lokalnih stanovnika trenutno u vrlo lošem stanju. Konačno, svi su suglasni kako poduzetnicima iz ovog kraja treba olakšati pristup bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Interesa i projekata itekako ima, potrebno je samo dati priliku na državnoj razini.

„U HUP-u smatramo kako je ovo prilika da napravimo iskorak u gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji ovog kraja. Ovom inicijativom prije svega želimo stvoriti poticajno investicijsko okruženje a upravo su poduzetnici ti koji sa svojim znanjima i iskustvom mogu doprinijeti tom cilju. Odlučili smo se na ovaj korak kako bismo pomogli u tome da se od Siska i ostalih gradova u županiji stvore pametni gradovi, poželjni za stanovanje i investiranje. Bez zadržavanja postojećeg i privlačenja novog stanovništva, nije moguće pokrenuti ni gospodarstvo jer bez radne snage nema ni gospodarske aktivnosti. Odgovornost za revitalizaciju ovih krajeva je na svima nama.“ – izjavio je Ivan Ante Nikolić, dopredsjednik HUP-ICT i HUP-ov predstavnik u Radnoj skupini izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja SMŽ pogođenih potresom.

HUP-ovi prijedlozi fokusirat će se na dva osnovna područja – stvaranje poticajnog investicijskog okruženja te zadržavanje i privlačenje stanovništva/radne snage kroz tri osnovne paradigme: zeleno, digitalno i industrija 4.0. ,a mogu se sažeti u sljedećih pet točaka:

  1. Stvaranje adekvatne infrastrukture (komunalna, prometna, energetska) koja bi omogućila zdrav društven život pogodan za stanovanje i poslovanje
  2. Porezno i neporezno rasterećenje poduzetnika s područja SMŽ
  3. Zdrava poslovna klima koja će omogućiti jednostavnije pokretanje i održavanje poslovanja (otvaranje i zatvaranje firmi, građevinske i uporabne dozvole)
  4. Digitalizacija i zelena tranzicija – digitalizirati javnu upravu, modernizirati proizvodnju i voditi proces obnove zgrada u skladu s postulatima energetske učinkovitosti, uz revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje
  5. Povoljnije prilike za stanovanje – brza i učinkovita obnova od potresa, subvencioniranje stambenih kredita, energetske obnove, , oslobađanje od poreza i plaćanja komunalnih naknada

Ovi će se prijedlozi, kao i način njihove provedbe, dodatno razrađivati u suradnji s lokalnim poduzetnicima. Za provođenje svih ovih mjera potrebna su značajna financijska sredstva koja moraju biti dostupna u kratkom roku – veliku priliku vidimo u sredstvima iz EU fondova kroz nadolazeće programe, čije upravljanje bi se trebalo spustiti na regionalnu/županijsku razinu, kao i u beskamatnim kreditima HBOR-a i HAMAG BICRO-a.

„Smatramo da bi pokretanje i jačanje gospodarske aktivnosti povratilo sve što središnja vlast kao i jedinice lokalne samouprave ulože u ovom periodu kroz dodatne privatne investicije i pojačanu osobnu potrošnju. Sjetimo se samo primjera gradova poput Sv. Nedelje i Bjelovara koji su upravo fokusom na zeleno i digitalno, uz porezna rasterećenja, postali svojevrsne poduzetničke meke. Ključna je uloga svih pojedinačnih jedinica lokalne samouprave u tome da se decentralizacijom kreira više punktova – poduzetničkih zona – koje bi privukle novo stanovništvo i oživile i ona područja koja su trenutno umrtvljena te suviše ovisna o velikim gradovima.“ – izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

HUP i Razvojna agencija SIMORA pozivaju sve poduzetnike da se uključe u radnu skupinu za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije i svojim primjerima, znanjem i iskustvima doprinesu u stvaranju što kvalitetnijih mjera i prijedloga za revitalizaciju ovoga kraja.