Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) objavila je poziv za ostvarivanje Potpora za Europske projekte suradnje u 2021. godini, nakon što je Europska komisija 26.5.2021. službeno objavila početak novog programa za potporu europskim kulturnim i kreativnim sektorima.

 

Cilj poziva je osigurati bolji pristup europskoj kulturi i umjetničkim djelima te promovirati inovacije i kreativnost, a njime će se podržati Europski projekti suradnje s početkom provedbe u 2021.

 

Potpora za Europske projekte suradnje odnosi se na transnacionalne projekte koji uključuju kulturne i kreativne organizacije iz različitih zemalja koje sudjeluju u Programu. Kroz ovaj će se Poziv kulturnim organizacijama svih veličina pružiti mogućnost koprodukcije, suradnje, eksperimentiranja, inovacija, mobilnosti i razmjene znanja i iskustava.

 

Projekti mogu obuhvaćati jedan ili više kulturnih i kreativnih sektora te mogu biti interdisciplinarni.

Projektni prijedlozi mogu se baviti jednim (najviše dva) od navedenih prioriteta:

1) razvoj publike
2) socijalna inkluzija
3) održivost
4) nova tehnologija
5) međunarodna dimenzija
6) posebni sektorski prioritet (područje knjige, glazbe, arhitekture, kulturne baštine)

 

Za ovaj Poziv na dostavu prijedloga osigurana su sredstva u ukupnom iznosu 60.942.906 eura, pri čemu maksimalan iznos potpore po projektu iznosi:

  • EUR 200.000 – za manje projekte suradnje (COOP1)
  • EUR 1.000.000 – za srednje projekte suradnje (COOP2)
  • EUR 2.000.000 – za veće projekte suradnje (COOP3)

Ovim Pozivom Izvršna agencija predviđa sufinanciranje oko 130 projektnih prijedloga i zadržava pravo ne dodijeliti sva osigurana sredstva.

 

Prijedlozi se podnose u ime partnerskih konzorcija u sastavu:

  • najmanje tri organizacije iz tri različite države koje sudjeluju u potprogramu Kultura – za manje projekte suradnje (COOP1)
  • najmanje pet organizacija iz pet različitih država koje sudjeluju u potprogramu Kultura – za srednje projekte suradnje (COOP2)
  • najmanje deset organizacija iz deset različitih država koje sudjeluju u potprogramu Kultura – za veće projekte suradnje (COOP3)

 

U projektima mogu sudjelovati pravne osobe (privatne i javne), ali i tijela nacionalne, regionalne i lokalne vlasti čija osnovna djelatnost pripada djelokrugu kulture, pri čemu vodeći partner mora biti u mogućnosti potkrijepiti svoju pravnu osobnost (istoga imena i statusa) za razdoblje od protekle dvije godine.

 

Rok za prijave je 7.9.2021. do 17:00 sati.

 

Izvor: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/objavljen-poziv-za-ostvarivanje-potpora-za-europske-projekte-suradnje-u-2021-godini/21004

 

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.14 MB]

 

Kontakt: RA SIMORA, Odjel za EU projekte

044/544-930