Konferenciji o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana je na Fakultetu Agrobiotehnoloških znanosti u Osijeku, a na njoj su sudjelovali brojni poduzetnici, predstavnici regionalnih razvojnih agencija, znanstvenih organizacija te stručnjaci Svjetske banke. Predstavnici Javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, također su prisustvovali konferenciji.

Ministrica Nataša Tramišak u ime organizatora konferencije, pozdravila je sve okupljene te istaknula kako je važno da se ovakve konferencije održavaju upravo na samim fakultetima koji predstavljaju dio znanstvenih organizacija koje će sigurno biti važan čimbenik u procesu izrade i pripreme finalnih natječaja za gospodarstvenike u okviru samog procesa Industrijske tranzicije regija. „Očekujemo pravilnu primjenu procesa i to kroz zajedničku suradnju znanosti, gospodarstva i javnog sektora u realizaciji brojnih projekata jer upravo je to jedini i najbolji put za inovacije i brži razvoj našeg gospodarstva“, istaknula je Tramišak te dodala kako je upravo glavni cilj cijelog procesa industrijske tranzicije pozvati gospodarstvenike na umrežavanje, kreiranje novih finalnih proizvoda temeljenih na granama gospodarstva koje su najprepoznatljivije u pojedinim regijama.

Na konferenciji su predstavljeni i Planovi industrijske tranzicije kao i rezultati mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti te je održana panel rasprava na temu važnosti industrijske tranzicije Panonske Hrvatske u kojoj su sudjelovali predstavnici čak 7 tvrtki. Dok su na samom kraju konferencije predstavnici regionalnih razvojnih agencija predstavili su iskustva i projekte koji će biti uključeni u Industrijsku tranziciju Hrvatske, a predstavnik Svjetske banke održao je prezentaciju iskustava drugih zemalja Europske unije u procesu industrijske tranzicije s naglaskom na iskustvo susjedne Slovenije. V.D. ravnateljica Regionalnog koordinatora SMŽ Andreja Šeperac obratila se predstavivši planove i projekte koje će Ustanova realizirati u narednom razdoblju.

 

Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije / JURK SMŽ