U Novskoj su na konferenciji INVEST IN NOVSKA okupljeni poduzetnici i obrtnici, investitori te predstavnici javnog sektora. Konferenciju je organizirao Grad Novska, Razvojna agencija Grada Novske – NORA i medijska kuća Lider. Paneli, predstavljanje pogodnosti za investiranje u Novsku, b2b sastanci i druženja obilježili su skup na kojem je sudjelovalo oko 150 sudionika. Predstavnici Regionalnog koordinatora SMŽ sudjelovali su u panel raspravama, a projekt inkubatora PISMO istaknut je kao uspješan primjer u Hrvatskoj.

Okupljene predstavnike Vlade, Europskog parlamenta, lokalne vlasti i industrije na samom je početku konferencije pozdravila gradonačelnica Novske Marija Kušmiš ​koja je još jednom istaknula da osim drvne i metalne industrije te poljoprivrede Novska 2018. godine krenula u nove izazove, prateći trendove digitalne revolucije. Iako je, kako kaže, to tada izgledalo kao neka ludost, danas se sa sigurnošću može reći da je to bila svojevrsna hrabrost. Novska danas ima registrirano više od 80 gaming tvrtki, a kako je i sama gradonačelnica rekla, zahvaljujući ovom razvoju došlo je i do osnivanja novog srednjoškolskog smjera – tehničar za razvoj gaming igara s čijim je osnivanjem ovaj grad u Sisačko-moslavačkoj županiji dobio i učenički dom. “Zaposlenost se povećala za 16 posto, nezaposlenost se smanjila za nešto više od 50 posto. Od malog ‘usputnog‘ grada danas je Novska itekako prepoznata kao grad koji predvodi Hrvatsku u digitalnoj revoluciji!”, zaključila je Kušmiš.

Osim prezentacija i govora o tome zašto investirati u ovaj slavonski gradić konferenciju je obilježio i panel na kojem se okupilo čak sedam sugovornika. Na panelu su sudjelovali Bojan Batini, ravnatelj uprave u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Zrinka Raguž, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Andreja Šeperac, ravnateljica javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore te Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika uprave tvrtke HAMAG BICRO. Govornici su istakli nužnost inovativnosti u odabiru

Panel koji je za temu imao uspješne primjere okupio je nekoliko sugovornika iz javnog i privatnog sektora. U panelu su sudjelovali: Tomislav Bosilj, SANO grupa, Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgrad BIH, Marko Crnojević, tvrtka Ante Mijić Quercus d.o.o., Ivana Matanović, Inkubator PISMO, Ljiljana Šapina, Podravka i Petar Šimić, tvrtka Grad Export d.o.o..

O tome kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje govorili su Martina Dragičević, A1 Hrvatska, Aleksandar Gavrilović, CGDA-Gamechuck, Boženka Spahić, Grad Novska, Predrag Tutić, CBS International i Irena Weber, Hrvatska udruga poslodavaca.

Sinergija svih čimbenika u razvoju neke investicije istaknuta je kao ključna, poručili su gotovo svi govornici na konferenciji. Nove tehnologije, inovacije, digitalna rješenja koja doprinose optimizaciji poslovanja, uz ulaganje u poduzetničke potporne institucije dio su unapređenja investicijskog okruženja. Glavne su poruke prve investicijske konferencije održane u Novskoj.

Foto: T. Koran