Europska komisija objavit će danas, 19. rujna 2019. u 13:00 sati treći poziv inicijative WiFi4EU. Prijavom na poziv, općine Europske Unije koje se nalaze na popisu prihvatljivih prijavitelja, mogu si osigurati vaučere za uspostavu besplatnih wi-fi mreža na javnim otvorenim i zatvorenim prostorima. Vrijednost jednog vaučera iznosi 15.000 EUR, a dodijelit će ih se ukupno 1780.

Popis subjekata koji su prihvatljivi za dodjelu vaučera nalazi se na poveznici: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/list-eligible-entities-wifi4eus-first-call

Prijave traju do 20. rujna 2019. u 17:00, a vaučeri će se dijeliti prema redoslijedu podnošenja na temelju datuma i vremena podnošenja zahtjeva uz poštivanje ravnomjerne zemljopisne zastupljenosti. Ukupno će se dodijeliti najmanje 15 vaučera po državi.

Ovo je treći od četiri planirana poziva inicijative WiFi4EU. U prva dva poziva općine Republike Hrvatske kumulativno su osigurale 384 vaučera u ukupnoj vrijednosti od 5.760.000 EUR.

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.

Ako već nemaju besplatne pristupne točke za Wi-Fi, općine imaju mogućnost zatražiti vaučere u vrijednosti od 15 tisuća eura za ugradnju potrebne opreme na javnim mjestima.