Šišmiše često bije loš glas i ljudi ih se plaše, što zbog filmova u kojima su služili za povećanje napetosti i straha, a što zbog priča o tome da se zaletavaju u kosu i u njoj se petljaju sve dok se ne umore pa ih se izvaditi može samo radikalnim šišanjem.

Sve to uopće ne stoji!

Šišmiši su izuzetno simpatične i nadasve korisne životinje, naročito zato što tijekom samo jedne ljetne noći svaki šišmiš pojede više od 1000 komaraca! Zamislite da morate noću pljesnuti tisuću puta!!! Kakav bi to stres i umor bili! Ovako taj posao za vas sasvim nečujno i učinkovito rade – šišmiši!

Šišmiša ima više od 1300 vrsta i njihova populacija čini oko četvrtine ukupnog broja sisavaca, ali im je zbog porasta zagađanja, populacija u opasnosti. Oni su indikator očuvanosti ekosustava, korisne su noćne životinje koje kontroliraju brojnost kukaca koji su aktivni noću. Gledajući kroz brojke, jedan šišmiš u 15 godina pojede više od 2 700 000 komaraca, a njihovo potomstvo godišnje uništi 12 555 000 000 komaraca, što je više od 12 tona!

Osim u našim ekosustavima, šišmiši su bitni u prirodnom obnavljanju tropskih šuma jer oprašuju čitav niz biljaka koje cvatu noću. Gotovo su svi aktivni danju, a noću spavaju viseći naglavačke.

U Europi obitava 51 vrsta šišmiša, od čega 33 u Hrvatskoj pa prema tome, Hrvatska ima najveću raznolikost faune šišmiša od svih europskih država. Svi su hrvatski šišmiši strogo zaštićeni Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama, a dvanaest vrsta se nalazi i na Dodatcima II i IV Direktive o staništima, što znači da se za njih izdvajaju područja očuvanja u sklopu europske ekološke mreže Natura 2000. U Crvenoj knjizi sisavaca Hrvatske nalazi se šesnaest vrsta šišmiša, tri ugrožene, tri rizične, pet potencijalno ugroženih vrsta, a za pet još nema dovoljno podataka.

Zanimljivo je da neki šišmiši mogu doživjeti i 30 godina. Zamislite tu količinu komaraca koju oni unište pa ne moramo mi!