Uređenjem prostora na adresi Trg Đure Szabe 7 u Novskoj započelo je pružanje usluge poludnevnog boravka za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu i mlade s problemima u ponašanju i djecu s teškoćama u razvoju, a koji se nalaze u tretmanu Centra za socijalnu skrb Novska.

Projektne aktivnosti s ciljnom skupinom provodi koordinator dnevnih aktivnosti Pavle Bukovac, zaposlenik Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik, dok je voditeljica projekta Maja Vrban, djelatnica Razvojne agencije SIMORA. Ukupna vrijednost projekta je 1.402.032,59 kuna financiranih iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je unaprijediti socijalnu uključenost djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i pomirenje poslovnog i obiteljskog života razvojem učinkovitih socijalnih usluga u zajednici na području grada Novske. Kao i osposobiti i osnažiti kapacitete stručnih osoba za rad s ciljnim skupinama te podizanje svijesti šire javnosti. Prema riječima voditeljice Vrban projektne aktivnosti su edukacije za članove obitelji i udomiteljskih obitelji djece i mladih i stručnjake koji rade s pripadnicima ciljnih skupina, uz suradnju s Brodsko-posavskom, Bjelovarsko-bilogorskom, Požeško-slavonskom i Virovitičko-podravskom županijom u vidu razmjene iskustva i primjera dobre prakse u radu s djecom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i obilježavanje tematskih dana. „Djeca i mladi kojima je namjenjen ovaj boravak mogu ga koristiti za učenje i igru, ali i za različite radionice. U njemu primjerice mogu napisati zadaću, gledati televiziju ili se odmoriti.“, rekla je Vrban.

Projekt se provodi kroz 24 mjeseca, od travnja 2020. do travnja 2022. godine. Stavljanjem u funkciju poludnevnog boravka omogućen je nastavak ostalih projektnih aktivnosti.

Više o projektu: https://domizvandoma.com/