Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe objavili su nominirane arhitektonske projekte koji konkuriraju za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu / Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards) u 2024. godini. Nominirana su sveukupno 362 značajna ostvarenja realizirana u 38 europskih zemalja. Među najbolje arhitektonske projekte iz cijele Europe nastale u protekle dvije godine, uvršteno je i deset projekata iz Hrvatske. Na popisu su i vidikovci i centar za posjetitelje Crna roda u Osekovu.

EUmies Awards za 2024. dodijelit će se najboljim radovima u Europi završenim između travnja 2021. i svibnja 2023. godine. Ciklus 2024. razmotrit će trenutne izazove s kojima su suočeni građani, arhitekti, klijenti, kreatori politika i drugi stručnjaci u kontekstu Europskog zelenog plana. Glavni ciljevi su postići temeljito razumijevanje transformacije europskog izgrađenog okoliša, prepoznati i pohvaliti izvrsnost i inovativnost u području arhitekture, postići održiviji okoliš razmjenjujući ideje i iskustva o novim pristupima održivosti, odnosno promičući ekološku, društvenu i gospodarsku osviještenost kroz arhitekturu, krajobraznu arhitekturu, urbano planiranje i dizajn, kao i suradnju s drugim područjima kulture, umjetnosti i komunikacije.

Vidikovci i posjetiteljski centar Crna roda nastali su projektom pod nazivom Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna Roda” Osekovo. Projekt je za nositelja Park prirode Lonjsko polje, te partnere Sisačko-moslavačku županiju i Grad Popovaču provodila Razvojna agencija SIMORA. Arhitekti su Mia Roth i Tonči Čerina, a do sada su već nagrađeni za isti rad nagradom Bernardo Bernardini.

Mies van der Rohe Award je utemeljena 1987. godine kao nagrada koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija, a dodjeljuju je Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe. Članovi ovogodišnjeg žirija koji će odabrati pobjednike su Frédéric Druot (Pariz/Bordeaux) – predsjednik, Martin Braathen (Oslo), Pippo Ciorra (Rim), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlin), Adriana Krnáčová (Prag), Sala Makumbundu (Luksemburg) i Hrvoje Njirić (Zagreb).