Projekt „SVI SMO MI ZAJEDNICA“ u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga Faza 1, posljednje dvije godine provodio se u Općini Jasenovac. Nositelj projekta je Općina , a provodila ga je zajedno s partnerima – Centrom za pomoć i njegu Jasenovac te Udrugom mladih Komarac. Vrijednost projekta je 1.494.956,25 kuna, a projekt je u potpunosti financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je ostvario niz uspješnih pokazatelja. Uključio je 66 osoba starijih od 65 godina poboljšavši društveni život starijih osoba, povećan je senzibilitet zajednice i mladih prema starijim osobama, olakšavan je svakodnevni života starijih osoba kao i njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu. Na završnoj konferenciji projekta održanoj u Jasenovcu, upravo su pokazatelji uspješnosti projekta bili glavna tema.

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković čestitala je svim uključenima i podsjetila na podatak da je Općina Jasenovac i prije provedbe ovog projekta bila u top 10 hrvatskih općina po povučenim EU sredstvima po glavi stanovnika. “Zaposlena su dva koordinatora društvenih aktivnosti jedan administrativni djelatnik. Adaptiran je prostor u kojem su se održavale projektne aktivnosti. Nabavljena je računalna oprema, kombi vozilo za prijevoz korisnika projekta te održan niz edukacija stručnog osoblja, kao i niz radionica za starije osobe.”

Razvojna agencija SIMORA pisala je i provodila ovaj projekt. Maja Vrban voditeljica projekta iz Razvojne agencije SIMORA istakla je kako je kroz projekt financirano uspostavljanje prostora za druženje starijih osoba s ciljem njihovog socijalnog uključivanja i podizanja kvalitete slobodnog vremena sudjelovanjem na organiziranim kulturnim, kreativnim i zabavnim radionicama.

Galerija fotografija:

Tekst: I.Matanović

Foto: Radio postaja Novska