Svake se godine druge subote u svibnju te druge subote u listopadu obilježava Svjetski dan ptica selica. Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o važnosti zaštite staništa i ptica selica na njihovim migracijskim putevima. Kako bi se naglasila važnost migracija ptica, ovaj se dan obilježava u proljeće i u jesen. Ove godine tema obilježavanja su insekti budući da su izuzetno važni za kao hrana mnogim migratornim vrstama, ne samo tijekom sezone parenja već i na njihovim putovanjima. Osim za ptice, insekti su važna karika u lancu očuvanja bioraznolikosti i života na zemlji, a populacija im se svake godine drastično smanjuje zbog tretiranja usjeva pesticidima, prskanja komaraca, zagađenja i klimatskih promjena. Prirodni prostori poput šuma i travnjaka transformiraju se i ugrožavaju intenzivnom poljoprivredom, urbanim razvojem, svjetlosnim onečišćenjem i tako utječu na smanjenje populacije insekata. Nedostatak insekata bogatih bjelančevinama i ostalim hranjivim tvarima može dovesti do izostanka migracije i razmnožavanja mnogih ptičjih vrsta. Smanjenje populacije insekata prijeti opstanku i dobrobiti ptica. Na migracijskim rutama ptice aktivno traže kukce u poljima, šumama, močvarama i raznim drugim staništima, a vrijeme migracija ptica često se poklapa s vrhuncem brojnosti insekata na mjestima zaustavljanja ptica, opskrbljujući ptice hranom potrebnom za preživljavanje dugog putovanja.

Ptice i insekti imaju ključnu ulogu u oprašivanju biljaka i kontroli štetočina, a nedostatak insekata izravno utječe na poremećaj u ekosustavu. Smanjenje broja insekata dovodi do nedovoljnih nutrijenata za ptice što utječe na razmnožavanje, imunitet ptica te razbolijevanje što je već dovoljno velik poremećaj ekosustava budući da dovodi do problema koji utječu kako na prirodu tako i na poljoprivredu pa i na ljudsko zdravlje.

Obilježavanje Svjetskog dana ptica selica ove će godine naglasiti potrebu za proaktivnim mjerama očuvanja insekata što uključuje smanjenje upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva te prelazak na organsku poljoprivredu. Ostale mjere uključuju održavanje i povezivanje područja prirodne vegetacije u poljoprivrednim krajolicima kako bi se pticama omogućilo sigurno sklonište te prehrana.

U Sisačko-moslavačkoj županiji ponosimo se očuvanom prirodom i brojnim ptičjim vrstama, od selica do stanarica. Svakako najpoznatija selica na ovim prostorima je ptica roda koju veselo dočekujemo i tužno ispraćamo svake godine. Naročito smo ponosni na naš Čigoč, selo u parku prirode Lonjsko polje koje je još 1994. godine postalo prvo Europsko selo roda!

Svaki kotačić u prirodi je važan i svako pucanje pojedinog kotačića dovodi do oštećenja onih drugih i na kraju njihova propadanja, a priroda bez čovjeka može dok čovjek bez prirode neće opstati!