Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravio je u Novskoj, zajedno s ministrom Radovanom Fuchsom i ministricom Ninom Obuljen Koržinek obišao je i Poduzetnički inkubator PISMO te tvrtku Ante Mijić-Quercus d.o.o. u kojoj provodimo dva projekta. Obilasku su nazočili i župan Sisačko-moslavače županije Ivan Celjak, te zamjenik župana Mihael Jurić.

Prilikom posjete inkubatoru PISMO premijer Plenković istaknuo je kako je riječ o projektu koji brendira i razvija grad Novsku, ali i Sisak te Sisačko-moslavačku županiju, a za koji je zaslužna Razvojna agencija SIMORA, koja je u razvoju digitalne industrije prepoznala i priliku za razvoj gaming industrije. Dodao je i kako će Vlada nastojati sustavno podržavati razvoj Sisačko-moslavačke županije, osobito kroz projekt Kampusa gaming industrije, koji je nedavno uvršten i u Program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, a čije je financiranje predviđeno iz Fonda za pravednu tranziciju.

“Projektima orijentiranima prema gaming industriji napravili smo cjelovitu priču počevši od uvođenja engleskog jezika u vrtiće pa do šestomjesečnih prekvalifikacija i edukacija za tehničare za razvoj videoigara, a započeli smo i pripremu programa za visokoškolsko obrazovanje u tom području.”, rekao je direktor Razvojne agencije SIMORA Mario Čelan.

Nakon obilaska inkubatora, premijer Plenković uputio se prema tvrtki Ante Mijić-Quercus u Bročicama, koja je u preko 30 godina poslovanja izgradila veliki drvoprerađivački pogon i čini okosnicu kružnog gospodarenja u drvnoj industriji grada Novske, a gdje se sastao sa članovima obitelji i zaposlenicima. Quercus je u suradnji sa Simorom realizirao dva projekta sufinancirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj – prvi je povećanje sušnosnih kapaciteta tvrtke ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna (sufinanciranje iz EFRR iznosi 1.298.355,10 kn). Kroz drugi projekt, tvrtka Quercus nabavila je DESA sustav sastavljen od trakaste sušare, uljarnice i informatičkog programa u vrijednosti 19.360.852,39 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao ga je u iznosu od 5.151.076,12 kuna. Kroz ove projekte, tvrtka Quercus zaposlit će ukupno 29 radnika.

Autor: I.Matanović

Foto: M.Movrić