U ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine u prostorijama Razvojne agencije SI-MO-RA održali smo tiskovnu konferenciju na kojoj je javnosti predstavljen rezultat korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. te prvu 1.000.000.000 kuna prijavljenih projekata.

Na tiskovnoj konferenciji uz Marija Čelana, direktora Razvojne agencije SI-MO-RA, sudjelovao je župan sisačko-moslavačke županije, Ivo Žinić, njegovi zamjenici, Roman Rosavec i Ivan Celjak, mladi poljoprivrednici Josip Tvarušek i Nikola Matleković te voditelji odjela u SI-MO-RI i Regionalnom koordinatoru SMŽ.

Simbolično, iza njih su bila postavljena dva okićena drvca, jedno sa kuglicama na kojima su projekti iz svih fondova i odjela, koje su ukupno „teške“ preko milijardu kuna, dok je drugo drvce okićeno samo kuglicama/projektima iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020..

Direktor Razvojne agencije SI-MO-RA pohvalio se uspjehom SI-MO-RE i Regionalnog koordinatora te još jednom podsjetio da je Sisačko-moslavačka županija u samom vrhu po povlačenju sredstava iz EU. Naglasio je da se svi zajedno i dalje trudimo biti u samom vrhu te istaknuo da je ovdje važna podrška Sisačko-moslavačke županije bez koje ovaj uspjeh ne bi bio moguć.

Zatim je izdvojio i neke veće projekte. Prvi po kojem je Sisačko-moslavačka županija već sad prepoznata u Hrvatskoj, ali i EU je Poduzetnički inkubator PISMO i SMŽ središte gaming industrije. Zatim, još jedan važan projekt koji je trenutno u izgradnji – središnji paviljon županijske bolnice u Sisku, ali tu su i brojni energetski projekti. Ne smijemo zaboraviti projekt Zajedno do sredstava EU fondova, kroz koji je 85 % plaća svih djelatnika, kao i svi troškovi poslovanja Regionalnog koordinatora financirano iz EU fondova.

Župan je podsjetio na prvu zadaću koju je dolaskom na čelno mjesto u Županiji zadao svim odjelima i službama, rekao je kako se ne smije dogoditi da nam promakne ijedan natječaj. Rezultat toga je i ova prva milijarda kuna prijavljenih projekata.

Župan je na kraju ove konferencije za novinare stavio na božićno drvce kuglice sa projektima mladih poljoprivrednika i na kraju onu na kojoj je prva milijarda kuna prijavljenih projekata.