Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu aktivnosti europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) ukupne vrijednosti 10,8 milijuna eura, potpisani su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Ugovore su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović s predstavnicima institucija koje su voditelji EDIH konzorcija tj. koordinatori pojedinog EDIH projekta. U ime projekta JURK EDIH, ugovor je potpisala ravnateljica Regionalnog koorinatora SMŽ Andreja Šeperac.

Važnost tih projekata je u tome što će hrvatska mala i srednja poduzeća moći dobiti besplatne usluge u području inovacija i digitalizacije, s posebnim naglaskom na napredne tehnologije. Projekt JURK EDIH predvodite će digitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, te postati europsko središte namijenjeno razvoju poslovanja uz korištenje gaminga, blochaina, umjetne inteligencije…

Sveukupna vrijednost hrvatskih EDIH projekata je 10,8 milijuna eura, a 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje njihovih aktivnosti u idućih sedam godina osigurala je Europska komisija u okviru programa Digitalna Europa 2021.-2027. Financijska doprinos Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za provedbu tih ugovora je 5,1 milijun eura. Kako bi hrvatski EDIH-i mogli koristiti sredstva Europske komisije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u 2020. godini provelo javni poziv za odabir nacionalnih kandidata za EDIH-e te su u konačnici četiri hrvatska EDIH-a ušla u financijsku omotnicu i potpisala ugovore o sufinanciranju projekata s Europskom komisijom.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da je EDIH primjer kooperacije privatnog, javnog i znanstvenog sektora, oblik suradnje čiji rad donosi korist cijelom društvu i cijeloj zajednici. “Dijeljenje znanja društvo čini boljim, a naše gospodarstvo konkurentnijim!”, rekao je Filipović.

Podsjećamo projekt JURK EDIH je započeo 1. prosinca 2022. godine i predviđeno trajanje je 3 godine dok mu je vrijednost 2,3 milijuna eura. Članovi konzorcija projekta su uz Javnu ustanovu regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije i Razvojna agencija SIMORA – Poduzetnički inkubator PISMO, te Institut za fiziku Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište PAR Rijeka, Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. – Centar za umjetnu inteligenciju, HashNET d.o.o. i FAST LANE d.o.o.