Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je sustav evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO) koji je od 1. siječnja 2020. pušten u rad u produkcijskom obliku te je osim registriranih korisnika dostupan i javnosti.

Riječ je o sustavu koji čini dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom, a što je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpada.

Osim što je prvenstveno namijenjen komunalnim redarima za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada, višekorisnički sustav dostupan je i široj javnosti. Tako građani mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama odbačenog otpada i doprinijeti ekološkoj očuvanosti lokalne zajednice.

Odbačeni otpad građani mogu prijaviti na mrežnoj stranici ELOO na način da odaberu županiju, grad/općinu, opišu lokaciju i vrstu odbačenog otpada te prilože fotografiju odbačenog otpada. Nakon prijave odbačenog otpada od strane građana komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest kako bi mogli obraditi prijavu.

Sustav također omogućuje registriranim korisnicima (inspektori zaštite okoliša, djelatnici u županijama, ministarstvima i ostala nadležna tijela) pregled podataka za ona područja nad kojima imaju nadležnost.

Preporučeni internetski preglednici za rad na sustavu su Google Chrome i Firefox. Više o načinu prijave lokacije odbačenog otpada može se pronaći u Info letku ELOO

(https://mzoe.gov.hr/vijesti/poceo-s-radom-sustav-evidencije-lokacija-odbacenog-otpada-eloo/5686)