Poduzetnički inkubator PISMO specijaliziran za gaming industriju u Novskoj svoja je vrata prvim tvrtkama otvorio 2018. godine. Dok su još građeni objekti u kojima je inkubator smješten prvih 40 osoba dobilo je priliku naučiti izraditi videoigre. Danas je više od 200 onih koji su prošli edukacije u PISMO-u i znaju izrađivati videoigre, inkubator se prostire na više od 1000 kvadratnih metara, opremljen je najsuvremenijom tehnologijom potrebnom u gaming industriji i u njemu je otvoren 50-i start up. Ovaj najbrže rastući hrvatski poduzetnički inkubator od svoje je sredine, Sisačko-moslavačke županije, napravio središte gaming industrije.

Otvorenje 50-e tvrtke SkyPax d.o.o. vlasnika Brune Blumenscheina iz Zagreba obilježeno je u prostoru inkubatora uz goste, partnere i brojne gamedevelopere. Prema riječima direktora Razvojne agencije SIMORA Marija Čelana, PISMO je ponovno opravdao nagradu da je najbolji EU projekt u Hrvatskoj. „Naša je sreća da je dobru ideju u realizaciji pratio cijeli niz hrvatskih institucija, zbog kojih danas možemo reći da imamo 50 tvrtki koje rade i zapošljavaju u Novskoj. Ponosni smo na svaku od njih, svaki posao koji ugovore, i zaradu koju ostvare. I ovih dana u prodaju na globalno tržište izlazi videoigra VR Summer Sports i uopće ne sumnjamo da će ostvariti odličan uspjeh. Pozivamo i druge da dođu kod nas, još imamo mjesta.“, rekao je Čelan.

Među gostima bili su i Aleksandar Gavrilović, vlasnik uspješne gaming tvrtke Gamechuk i tajnik organizacije koja okuplja hrvatske tvrtke u industriji videoigara – CGDA, a koji je iznio podatak da dok u Novskoj u PISMO-u djeluje 50 tvrtki, u ostatku Hrvatske ih je 41. „Dobri uvjeti za početak poslovanja tvrtke te odlična oprema i nas su doveli u PISMO. Naime, Gamechuk je otvorio svoju podružnicu u Novskoj.

Rad 50 start up-ova prati i magazin Reboot, a njihov direktor Damir Đurović ističe kako je njihov sajam Infogamer danas nezamisliv bez predstavnika iz PISMO-a.

Strateški partner inkubatoru je i vodeći hrvatski telekom A1 Hrvatska, koji je prepoznao potencijal PISMO-a i dao podršku daljnjem razvoju i pozicioniranju na regionalno gaming sceni, osiguravši 5G mrežu u prostoru inkubatora. Iva Ančić iz marketinških komunikacija A1 Hrvatska poručuje da je A1 na vrijeme prepoznao važnost industrije videoigara, i zato već dugi niz godina podupire i esport natjecanja.

Tvrtka Gamepires svoju je igru Scum prodala u više milijona primjeraka. O tome zašto su i oni odlučili doći u Novsku, otvoriti svoju podružnicu i zaposliti jednu osobu, govorio je Andrej Levenski, direktor. „Na početku smo bili skeptici, ali onda nas je ekipa iz PISMO-a razuvjerila. Rade odličan posao, i njihove edukacije stvaraju naše nove zaposlenike.“, rekao je Levenski.

Župan sisačko-moslavački Ivan Celjak i novljanski gradonačelnik Marin Piletić uručili su pakete dobrodošlice tvrtkama u inkubatoru. „Na našu podršku možete računati, i dobro je da se u Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji razvila industrijska grana budućnosti. Po tome smo prvi u Hrvatskoj, i nastavimo tako zajedno. Čestitke svima koji su doprinijeli!“, poručio je sisačko-moslavački župan Celjak.