Otvoreno: Rast uloge županija u povlačenju sredstava iz EU-a

46

Mario Čelan kaže da taj cijeli balon od tih eura nije dobro raspoređen. Kad su se radila priprema projekata, nije se slušao teren. Pohvalio je poduzetnički inkubator za gaming industriju od 20 milijuna kuna koji namjeravaju udvostručiti. U suradnji sa županom, donesena je strategija da Sisačko-moslavačka županija postane središte gaming industrije. Na osnovu tog projekta, žele izgraditi cjelokupnu novu industriju, tj. iskoristiti projekt kao podlogu.

Prošla godina bila je rekordna u povlačenju novca iz Europske unije. Novac je nadohvat ruke, samo ga uz kvalitetne ideje treba znati uzeti i iskoristiti. Kako povući novac za projekte s pomoću kojih je moguće otvarati nova radna mjesta, graditi škole, bolnice i infrastrukturu? Koje su županije najuspješnije? Bila je to tema u večerašnjoj emisiji Otvoreno urednika Damira Smrtića. Gostovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, direktor Razvojne agencije SIMOR-a Mario Čelan, šibensko-kninski župan Goran Pauk, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i Branko Grčić iz SDP-a.

Ministrica Gabrijela Žalac kaže da su iznimno zadovoljni zbog rasta ugovorenih sredstava, iako kasnimo što se tiče ovjerenih sredstava. Očekuje 60 posto ugovorenosti do kraja godine. Žalac misli da imamo problem u operativnim programima jer smo prepisali strategiju Europa 2020, a treba nam nacionalna razvojan strategija. U tome Žalac očekuje politički konsenzus. Zagreb prednjači sa 428 projekata, slijedi Primorsko-goranska pa Zagrebačka, Istarska i potom Splitsko-dalmatinska županija. Istaknula je da je na terenu trenutno potrebno 2700 ljudi da bi se oko 80 milijardi kuna alociranih sredstava potrošilo na vrijeme.