Projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom u Jasenovcu realiziran je kroz Program ruralnog razvoja RH 2014-2020. godine, a vrijednost projekta je nešto manja od 5,5 milijuna kuna. Projekt je za Općinu Jasenovac prijavila i provodila Razvojna agencija SIMORA.

Ovim projektom rekonstruiran je, opremljen i stavljen u funkciju vatrogasni dom i kulturni centar javne i društvene namjene ukupne bruto površine 553 m2. Prizemlje zgrade koristit će se za vozila i opremu kojom se služe vatrogasci DVD-a Jasenovac, a kat je predviđen za kulturne potrebe stanovnika i rad različitih udruga koje će ovdje imati prostor za razne manifestacije, probe, edukacije i druge aktivnosti. Podsjećamo, vatrogasni dom bio je oštećen za vrijeme Domovinskog rata te do sada nije potpuno obnavljan.

Novouređeni prostor posebno je značajan za unapređenje vatrogastva na području općine Jasenovac na kojemu djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava od kojih je DVD Jasenovac najaktivnije i najopremljenije društvo.

Ovaj cjelovito obnovljeni dom, koji nije obnavljan od vremena Domovinskog rata, posebno je značajan za kvalitetu rada naših vatrogasaca, jer oni, naši heroji u miru, prije svega brinu o našim životima, našoj imovini, i potrebno im je osigurati kvalitetne uvjete za rad,” istaknuo je župan Celjak.

Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnog centra primjer je dobre suradnje Općine Jasenovac, Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH, odnosno Ministarstva, te zajedničkih nastojanja da se svi krajevi jednako razvijaju i iskoriste svoju priliku za napredak. Projektna prijava je aplicirana u rujnu 2018. na natječaj u sklopu tipa operacije 7.4.1.: „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Galerija s otvorenja: