UN Tourism inicijativa „Najbolja turistička sela“, u okviru aktivnosti unapređivanja ruralnog turizma, poziva države članice da prijave do osam kandidata (sela/općina) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u društvenom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

Inicijativa obuhvaća dva ključna priznanja:

  • Oznaka “Najbolje turističko selo”: priznanje se dodjeljuje selima koja se ističu kao izvrsni primjeri destinacija ruralnog turizma, istovremeno posvećena održivosti u svim dimenzijama – ekonomskoj, društvenoj i ekološkoj.
  • Program nadogradnje “Najbolja turistička sela”: program koji podržava sela koja ne zadovoljavaju sve kriterije za stjecanje oznake, pružajući im potporu od strane UN Tourism i partnera na rješavanju izazova na određenim područjima.

Mreža najboljih turističkih sela trenutno okuplja 186 članova diljem svijeta, uključujući 129 priznatih kao najbolja turistička sela i 57 sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje. Zajedno predstavljaju 55 zemalja iz pet svjetskih regija.

Povjerenstvo za odabir Ministarstva turizma i sporta ocijenit će sve pristigle prijave i odabrati najbolje kandidate koji će na natječaju predstavljati Republiku Hrvatsku.

Službena objava odabranih i nagrađenih sela uslijedit će tijekom jednog od nadolazećih međunarodnih UN Tourism događanja.

Podsjetimo kako je prošle godine za jedno od najboljih turističkih sela izabran Slunj, u konkurenciji od čak 260 prijava iz čak 60 zemalja iz čitavog svijeta.

Sve potrebne informacije o natječaju mogu se pronaći na poveznici: https://www.unwto.org/tourism-villages/en/

Ministarstvo turizma i sporta poziva sve zainteresirane da pošalju svoje prijave do 10. travnja 2024. godine putem e-mail adrese na najbolja.turisticka.sela@mints.hr