Razvojna agencija SIMORA započela je s radom 2006. godine. Kristina Božić Čerkez, prva je djelatnica agencije, i osoba kojoj je SIMORA najduže godina bila poslodavac. Kristina danas radi u Javnoj ustanovi regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, bavi se projektima, ali SIMORA-ine projekte i dalje budno prati. Kako je najduže radila u Agenciji, postavili smo joj par pitanja na tu temu.

Donosimo intervju sa Kristinom Božić Čerkez, diplomiranom ekonomisticom, majkom troje djece i suprugom, danas voditeljicom Odjela za pripremu programa i projekata u Regionalnom koordinatoru:

Kristina, kako je nastala Simora i kako ste se Vi našli u njoj?

Moram reći da sam ja 2003. godine počela raditi u LEDA poduzetničkom centru koji je tada osnovala Sisačko-moslavačka županija za poslove razvoja poduzetništva sa statusom lokalne razvojne agencije. Tada su uz LEDU djelovale u cijeloj Hrvatskoj još tri takve agencije. Kad o tome razmišljam u usporedbi s današnjicom, ovo stvarno izgleda kao da je bilo davno. No, prije 15, točnije 2006. godine otvorena je Razvojna agencija SIMORA koja preuzima sve LADA-ine projekte ali i djelatnike.

Što Vas je najviše veselilo u poslu Razvojne agencije?

Onaj trenutak nestrpljenja kad čekam da se objave podaci kako bi saznala da li je projekt prošao prijavu. Kad vidimo da je projekt prošao, uvijek slijedi vrisak i pljesak. Kad poduzetnik dobije sredstva, osim što će ih trenutno iskoristiti, ta sredstva znače njegov daljnji razvoj i napredak. To je dugoročan dobitak. Počela sam raditi kao stručni suradnik radeći sve poslove. Na početku je bilo malo djelatnika i svi smo morali raditi sve. Danas mi je to prednost jer sam puno naučila stekavši široko iskustvo. Posebno sam se usmjerila na pisanje poslovnih planova za poduzetničke kredite i strategije razvoja, ali i vršenje edukacija. Edukacije poduzetnika i onih koji to tek žele postati s posebnim entuzijazmom  provodim i danas. Nekadašnja trema koju sam imala na predavanju o tome kako započeti vlastiti posao gotovo je nestala do danas. No, ipak uvijek postoji sitno uzbuđenje svaki put kad izlazim pred nova lica koja učim o poduzetništvu. Ja sam i sama dijete poduzetnika, i znam sve s čime se oni susreću. Važno je u poslu razvojne agencije znati uspostaviti odnos s njima jer je to sinergija koja sve pokreće.

Kako gledate na Simorinih prvih 15?

Najveći uspjesi SIMORA-e u proteklih 15 godina su recimo trenutak kad smo dobili prva velika EU sredstva i njima kupili CNC stroj za potrebe Tehničke škole u Sisku, sve do tada bila su dobivena sredstva u svrhu edukacija, a ovo je bila prva prava stvar. Sve kasnije bilo je samo još bolje. Posebno mi je u sjećanju jedan klijent iz Petrinje, on se svojevremeno samozaposlio, naknadno je još dobio sredstva za kupnju strojeva. Pokrenuo je svoj biznis uz nas i njegova tvrtka uspješno radi i danas. Prema prosjeku koji imamo 2 osobe mjesečno se samozaposle zahvaljujući našim poslovnim planovima, a svake godine kroz sve projekte minimalno 200 ljudi dobije radno mjesto. Također, dobitak nagrade za najbolju europsku razvojnu agenciju je kruna svih projekata koje je SIMORA radila. Vjerujem da će ta kruna dugo ostati kod nje!

Planovi za budućnost?

Ja danas radim u Javnoj ustanovi regionalni koordinator SMŽ i mi dijelimo poslovni prostor sa djelatnicima SIMORA-e tako da i dalje blisko surađujemo. Želja nam je da u bliskoj budućnosti imamo svoj poslovni prostor, i da se ne selimo. Nadam se i gospodarskoj obnovi Sisačko-moslavačke županije u kojoj će jednu od vodećih uloga sigurno imati upravo SIMORA. Iskoristit ću ovu priliku i svim kolegicama i kolegama, kao i svima koji su tijekom svog radnog vijeka dane proveli u SIMORA-i čestiti 15. godišnjicu! Sretno dalje!

_______________________________________________________________________

Mi Kristinu poznajemo kao vedru i dragu osobu. Brzina kojom ona računa postotke i kako iz minimalne šanse za prolazak projekta uvijek izvlači maksimalno je izuzetna. Njen odnos prema kolegama i poduzetnicima, kao i znanje prepoznavanja potreba na zavidnom su nivou, i nadamo se da će i dalje ostati naša Voditeljica. Tu je i par brzih pitanja kako bi još bolje upoznali Kristinu (odgovori DA ili NE):

Plavušama je lakše u poslu? NEeeee.

Smijete li se najglasnije od svih kolega? Skoro DA, ali mislim da ima i glasnijih.

Postoji li trema prije edukacije? Malo DA, ako znate kako se toga riješiti, javite mi!

Ostajete li u kontaktu sa svojim klijentima? DA, to je pravilo ovog posla.

A s onima koji nisu prošli? Isto DA, bit će i drugih natječaja, ne treba gubiti nadu!

Stigne li se sve ako imaš posao, muža i troje djece? Kažem DA, mislim NE.

Autor: I.Matanović

Foto: G.Jurić