Završetak projekta “Pokreni, razvij, rasti – dobar poduzetnik za snažno poduzetništvo u SMŽ” obilježen je organizacijom istoimene konferencije na kojoj su okupljeni poduzetnici ali i institucije s kojima surađuju u najbrže rastućem hrvatskom poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj. Projekt je provodila Razvojna agencija SIMORA s ciljem stvaranja pozitivnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji, te povezivanja poduzetnika s javnim sektorom, obrazovnim institucijama i znanstveno-istraživačkim sektorom.

Direktor RA Simora Mario Čelan, naglasio je da se radi o još jednom uspješnom projektu u čije je aktivnosti uključeno više od 150 poduzeća, dok je 500-tinjak obrta i tvrtki informirano na tjednoj razini o novostima u poduzetništvu. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Marijan Belošević podsjetio je da RA SIMORA već dugi niz godina djeluje partnerski prema poduzetnicima, i da je svaka kuna koja se uloži u poduzetništvo Sisačko-moslavačke županije velika.

“Projek je između ostalih aktivnosti, proveo i 16 radionica za jačanje poduzetnika s različitim temama. Pokrenuta je i web aplikacija koja budućim poduzetnicima pruža sve potrebne informacije o koracima nužnima za pokretanje posla, dok su postojeći poduzetnici dobili više desetaka tisuća mailova s važnim informacijama za njihovo poslovanje!”, rekao je Tomislav Plesec, voditelj projekta i djelatnik RA Simora.

Prvi panel “Pokreni, razvij” za sudionike je imao predstavnike potpornih institucija za poduzetnike: Vidu Iličić iz Razvojne agencije NORA, Tihomira Babića predsjednika HGK -županijska komora Sisak, Mariju Šarić gradonačelnicu Pleternice, Andrijanu Anić Antić iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata SAFU, te Marija Čelana direktora SIMORA-e. Drugi panel “Rasti” za sudionike je imao predstavnike obrazovnih, znanstveno-istraživačkih organizacija, te same poduzetnike. Anto Marković iz tvrtke Flamtron d.o.o., Krunoslava Kosina-Milutinović iz Applies Ceramics d.o.o., te Dubravko Bazina iz Hidraulike Kutina d.d. govorili su u ime poduzetnika SMŽ složivši se da je potrebna dodatna suradnja s institucijama, smanjivanje administracije posebno u dijelu prijave na projekte, te dodatni fokus javnosti na gradove pogođene potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Stevče Arsoski iz Tehničke škole Sisak i Zdenka Zovko-Brodarac sa Metalurškog fakulteta Sisak, naglasili su da obrazovanje treba prilagođavati tržištu rada, i da iz tih razloga obrazovne institucije s kojih oni dolaze svakih par godina uvode nove obrazovne smjerove. Učenici Srednje škole Novska u pratnji profesorice Jasenke Tutić prezentirali su radove od drveta koji su izradili učenici koji se obrazuju za stolare.

Podsjećamo, projekt “Pokreni, razvij, rasti – dobar poduzetnik za snažno poduzetništvo u SMŽ” se provodio od travnja 2020. godine. Ukupne je vrijednosti 799.793,72 kuna i financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.