Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i projektom Župan.hr raspisuje natječaj za Izbor za najbolji EU projekt 2020. u Republici Hrvatskoj s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Prezentacijom uspješnih EU projekata želi se istaknuti doprinos i značaj koji ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Izbor se provodi u trajanju od pet mjeseci tijekom 2020. godine, a bit će obuhvaćeni svi projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2018. ili 2019. godini.

Prvi krug izbora bit će od 10. 5. do 10. 6. 2020. i uključuje nominacije koje se provode putem otvorenog poziva svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske.

Svaka županija, odnosno Županijska razvojna agencija, može nominirati više projekata koji su provedeni na području županije ili projekte koje je provela tvrtka i/ili institucija sa sjedištem na području županije, ali isključivo projekte u kojima je županija ili Županijska regionalna agencija nositelj ili partner na projektu.

Odabir najboljeg EU projekta provodi ocjenjivački žiriji. Žiri konsenzusom imenuje pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata najuspješnijim projektima u četiri različite kategorije: 1. Doprinos znanosti i inovacijama; 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; 3. Doprinos prekograničnoj suradnji; 4. Doprinos poduzetništvu.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih na poveznici https://www.jutarnji.hr/specijal/euprojekt2020/