Europski tjedan gradova i regija je četverodnevni događaj u kojem predstavnici europskih općina, županija i gradova predstavljaju iskustva provedbe Kohezijske politike i ukazuju na važnost lokalne i regionalne samouprave za učinkovito upravljanje u Europskoj uniji. Tema ovogodišnjeg izdanja, koje se održava od 7. do 10. listopada 2019. godine u Bruxellesu, je „Regije i gradovi: stupovi budućnosti Europske Unije“.

Prvo izdanje Europskog tjedna gradova i regija organizirano je 2003. godine, a tijekom prethodnih godina ovaj događaj je postao platforma za umrežavanje europskih stručnjaka s područja regionalnog i lokalnog razvoja.

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. i Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., za koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije djeluje kao Upravljačko tijelo, sudjeluju u programu Tasting of Regions and Cities ovogodišnjeg Europskog tjedna gradova i regija. Ovdje će se predstaviti raznolika gastronomska ponuda regija Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore uključenih u navedene programe suradnje. Više informacija o registraciji i programu dostupno je na poveznici.

Sudjelovanje na Europskom tjednu gradova i regija 2019. jedan je od događaja na kojima Interreg IPA programi prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija i Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora promoviraju važnost prekograničnih projekata u rješavanju razvojnih izazova koji nadilaze nacionalne granice, kao i  mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije (EFRR i IPA II). Više informacija o opisanim programima dostupno je na poveznicama Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020. i Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.