Utorak, 24 studenoga, 2020
Naslovnica Blog

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU uručila akreditacije regionalnim koordinatorima

17.11.2020. ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, održala je sastanak s regionalnim koordinatorima na temu pripreme novog Višegodišnjeg financijskog okvira u kojeg će biti uključeni svi regionalni koordinatori 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba.

 

Također, tema sastanka bio je i Mehanizam za oporavak i otpornost, a, s obzirom da važeće akreditacije regionalnim koordinatorima ističu 31.12.2020., Ministarstvo je produljilo trajanje važećih akreditacija do 31.12.2023.

 

Time je ministrica Tramišak, nakon sastanka, uručila akreditacije regionalnim koordinatorima koji će, u sljedećoj financijskoj perspektivi, biti uključeni u decentralizirane funkcije upravljanja EU fondovima. Ovime će se regionalne koordinatore usmjeravati na ujednačeni rad i funkcioniranje kako bi pridonijeli ravnomjernom regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

 

Fotografije sa sastanka pogledajte na internetskoj stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije:

https://razvoj.gov.hr/vijesti/ministrica-regionalnoga-razvoja-i-fondova-eu-natasa-tramisak-urucila-akreditacije-regionalnim-koordinatorima/4372

 

Izvor naslovne fotografije: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, https://razvoj.gov.hr/

 

 

Natječaj za dodjelu priznanja “Poslodavac prijatelj obitelji”

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavljuje natječaj za dodjelu  priznanja “Poslodavac prijatelj obitelji” u 2020. godini

 

Pozivaju se pravne osobe za prijavu trgovačkih društava na natječaj u četiri kategorije:

 1. mikro (do 10 zaposlenika),
 2. mala (od 11 do 50 zaposlenika),
 3. srednja (od 51 do 250 zaposlenika), i
 4. velika (od 251 i više zaposlenika).

 

Priznanje “Poslodavac prijatelj obitelji” dodijelit će se poslodavcima s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima te poslodavcima koji kroz svoje poslovanje nude kvalitetne programe skrbi za zaposlenike te inovativna rješenja koja pozitivno doprinose usklađivanju poslovnog i privatnog života zaposlenika.

 

Prijave su otvorene do 20.12.2020.

 

Obrazac za prijavu dostupan je na poveznici: Upitnik “Poslodavac prijatelj obitelji” , a sve informacije pronađite na: https://demografijaimladi.gov.hr/vijesti-4693/natjecaj-za-dodjelu-priznanja-poslodavac-prijatelj-obitelji-5785/5785?utm_source=facebook&utm_medium=traffic&utm_campaign=interesi&utm_content=single+image-Z&fbclid=IwAR3WaVst1MyHehsPzPouUl6K-o4TH_uOPdU4LlIjMtDG8enY3oVYgjKBE2k

 

 

 

Izvor naslovne slike: Središnji državni ured za demografiju i mlade, https://demografijaimladi.gov.hr/

 

UKLJUČITE SE U ANALIZU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA U SMŽ

Povodom Dana društvenog poduzetništva, koji se obilježava 19.11.2020. u okviru Globalnog tjedna poduzetništva, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Sisačko-moslavačke županije (LPZ SMŽ) poziva Vas da odvojite nekoliko minuta Vašeg vremena i popunite upitnik na temu društvenog poduzetništva.

 

Društveno poduzetništvo definirano je kao poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže u dobrobit zajednice.

 

Popunjavanjem ovog upitnika sudjelovat ćete u analizi društvenog poduzetništva u Sisačko-moslavačkoj županiji, čiji će rezultati pomoći LPZ-u pri oblikovanju budućih strategija, programa i projekata i promicanju razvoja društvenog poduzetništva.

 

Ukoliko ste organizacija civilnog društva, upitnik popunite ovdje: https://cutt.ly/RgNHGls

 

Ukoliko ste poduzeće, upitnik popunite ovdje: https://cutt.ly/xgNHKuw

 

PRIJAVITE SE NA ON-LINE EDUKACIJU UPRAVLJANJA FINANCIJAMA ZA PODUZETNIKE I OBRTNIKE

POZIVAMO VAS DA SE PRIJAVITE NA ON-LINE EDUKACIJU UPRAVLJANJA FINANCIJAMA ZA PODUZETNIKE I OBRTNIKE KOJA ĆE SE ODRŽATI 30.11.2020. U 9:00 SATI PUTEM ZOOM-a 🙂

 

Ova edukativna radionica organizirana je od strane Razvojne agencije SIMORA, a održava se u sklopu projekta “Pokreni, razvij, rasti – dobar poduzetnik za snažno poduzetništvo u SMŽ” koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Podsjećamo: edukacija je namijenjena svima koji žele naučiti sve osnove potrebne za financijsko poslovanje, a obuhvatit će brojne zanimljivije i korisne teme:

 • Osnovni principi (poslovni događaj, knjiženje, struktura bilance, GFI-POD)
 • Bilanca vs. RDG (imovina, prihodi, rashodi)
 • RDG vs. novčani tijek (Cash Flow)
 • Službena dokumentacija i rokovi
 • Prijava poreza na dobit
 • Knjiženje plaća (redovno, specifičnosti – odbici, bolovanje, bonus) + definiranje troška plaće (bruto I, bruto II, ukupan trošak plaće)
 • Druga davanja zaposlenicima ili osobama u ugovornom odnosu – razlike između ugovora o djelu, autorskog honorara i ostalih vrsta drugog dohotka
 • Neoporezivi primici
 • Imovina i računovodstveno praćenje imovine – amortizacija, nabavna vrijednost, imovina u pripremi
 • Računi i PDV

 

Pratite nas i dalje na našoj internetskoj stranici i društvenim mrežama za daljnje informacije! 🙂

Održana sjednica Skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje SMŽ

Wooden table in a meeting room

17.11.2020. održana je sjednica Skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Sisačko-moslavačke županije na kojoj je predstavljena Strategija razvoja ljudskih potencijala Sisačko-moslavačke županije za razdoblje 2021.-2027. godine.

 

Vizija razvoja ljudskih potencijala SMŽ su obrazovani, motivirani i fleksibilni ljudski resursi koji su temelj konkurentnog gospodarstva SMŽ (koja svoju prepoznatljivost gradi na tradicionalnim i suvremenim industrijama).

 

Također, viziju razvoja čini i visoka razina zaposlenosti i socijalne kohezije koje trebaju biti uspostavljene na snažnom partnerstvu i komunikaciji svih razvojnih dionika, a sve kako bi se povećao standard života stanovništva i demografski oporavilo područje županije.

 

Iz vizije proizlaze tri posebna cilja s mjerama za postizanje navedenoga:

 1. razvoj socijalne ekonomije i poduzetništva te jačanje socijalne kohezije,
 2. povećanje razine zapošljivosti i produktivnosti radne snage te jačanje konkurentnosti i održivosti gospodarstva, i
 3. usklađivanje i razvoj sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada.

 

S ponosom objavljujemo kako Razvojna agencija Grada Novske – NORA postaje novi član Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Sisačko-moslavačke županije. 🙂

 

Završetak projekta “Priprema, pozor, posao”

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina u periodu od 14.5.2018. do 13.11.2020. provodio je projekt Priprema, pozor, posao.

Projekt je imao dva cilja:

 1. poboljšati pristup tržištu rada mladih nezaposlenih i dugotrajno nezaposlenih osoba s područja SMŽ jačanjem njihovih formalnih i neformalnih kompetencija te razvojem i provedbom usluga Kluba za zapošljavanje;
 2. osnažiti učenike završnih razreda srednjih strukovnih škola s područja SMŽ za uključenje na tržište rada.

Kroz projekt je ukupno prošlo 306 korisnika, od toga 219 nezaposlenih osoba te 87 učenika završnih razreda srednjih strukovnih škola.

 

U projektu je opremljen prostor Kluba za zapošljavanje u Područnom uredu Kutina. Same radionice Kluba održale su djelatnice Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje PU Kutina i PU Sisak te poslodavci koji su nezaposlenima približili probleme i potrebe poslodavaca prilikom odabira zaposlenika.

 

Partneri u projektu imali su veliku ulogu u održavanju pojedinih aktivnosti. Tako je Tehnička škola Sisak održala osposobljavanje za 3D CAD dizajnere. Tehnička škola Kutina verificirala je isti program te je po odobrenju Ministarstva održala edukaciju za nezaposlene osobe. Neformalna usavršavanja u obliku radionica o samozapošljavanju i izradi poslovnih planova, marketingu i poslovnoj komunikaciji za poduzetnike početnike te o pripremi i provedbi EU projekata održao je partner Razvojna agencija SI-MO-RA d.o.o.

 

Ukupno je odrađeno 6 ciklusa radionica u 3 grada (Kutina, Novska i Sisak). Pučko otvoreno učilište Kutina osmislilo je i održalo intenzivne tečajeve engleskog i njemačkog jezika za po 2 skupine polaznika. S učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola odrađene su skraćene aktivnosti Kluba za zapošljavanje te su projektom bile obuhvaćene 2 generacije učenika. U HZZ PU Kutina po prvi puta održano je i on-line osposobljavanje u okviru kojeg su nezaposlene osobe dobile zvanje Specijalist internetskog marketinga.

 

Iako je zbog pandemije uzrokovane Covidom-19 održavanje pojedinih aktivnosti bilo upitno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera sve su planirane aktivnosti projekta uspješno odrađene.

 

Ukupna vrijednost projekta bila je 886.412,36 kn, a u 100% iznosu je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

 

Provedba aktivnosti iz Akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj 2014. – 2020.

Razvojna agencija SIMORA, kao član Nacionalne ruralne mreže, prijavila se na Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj 2014. – 2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu.

U sklopu jedne od aktivnosti koja je prijavljena (Informativni/promidžbeni materijali), planirano je snimanje kratkog dokumentarnog filma na temu „Razvoj OPG-a u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

Kroz film će se predstaviti aktualne mjere iz Programa Ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. te neki od korisnika koji su uspješno aplicirali i proveli projekte unutar mjera Programa i rada Razvojne agencije SIMORA koja priprema i provodi projekte. Planirano je i predstavljanje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Po završetku će se, od snimljenog materijala, montirati i pripremiti kratki dokumentarni film koji će se emitirati na službenim stranicama Razvojne agencije SIMORA i društvenim mrežama ( Facebook ) s ciljem upoznavanja javnosti s Programom ruralnog razvoja i ZPP-a.

Ovim kratkim dokumentarnim filmom želimo upoznati sve fizičke i pravne osobe koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom s mjerama Programa ruralnog razvoja RH kako bi ih potaknuli da apliciraju svoje projektne prijedloge na buduće natječaje.

 

Bilten “Zajedno do sredstava EU fondova”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Produljenje obustave Poziva „Umjetnost i kultura online“

Ministarstvo kulture i medija, temeljem informacije zaprimljene od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, objavilo je obavijest o produljenju obustave Poziva „Umjetnost i kultura online.

Budući da zaprimljeni projektni prijedlozi iznosima dosežu 110 % ukupno raspoloživih sredstava predmetnog Poziva, te da do trenutka ove obavijesti za sve pristigle projektne prijedloge postupak dodjele nije u potpunosti okončan, Ministarstvo kulture i medija produljuje obustavu Poziva do 14.12.2020. do 10:00 sati.

Projektni prijedlozi predani unutar razdoblja u kojem je ovaj Poziv obustavljen neće biti uključeni u postupak dodjele te ih se neće uzeti u razmatranje u slučaju ponovnog otvaranja Poziva.

 

Sve informacije dostupne su na:

https://strukturnifondovi.hr/natjecaji/umjetnost-i-kultura-online/

RADOVI NA OPĆOJ BOLNICI SISAK U PUNOM JEKU

Radovi na Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak u punom su jeku i bliže se kraju!

Trenutno se izvode radovi na postavljanju fasadnih ploča te brojni unutarnji radovi koji uključuju postavljanje unutarnje stolarije, postavljanje rasvjete i signalizacije, završne soboslikarske radove te razne strojarske radove.

 

Podsjećamo kako se ovim projektom provodi rekonstrukcija bolničkog kompleksa, odnosno izgradnja Središnjeg paviljona i uspostava jedinstvene dnevne bolnice, te uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Sisak.

Ukupna vrijednost radova iznosi 107 milijuna kuna, a njihovim završetkom preostaje još opremiti objekt za što se očekuje potpisivanje ugovora u narednih desetak dana. Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj ovog projekta je osiguranje pristupa učinkovitoj hitnoj zdravstvenoj zaštiti (kroz uspostavu objedinjenog hitnog bolničkog prijema) te omogućavanje potpunije i adekvatnije medicinske zaštite i skrbi pacijentima kroz izgradnju i opremanje dnevne bolnice u sklopu Središnjeg paviljona Opće bolnice Sisak.

Po završetku projekta, najveću korist ostvarit će pacijenti kojima će se bitno povećati kvaliteta i dostupnost usluga u dnevnoj bolnici, zaposlenici bolnice koji će dobiti bolje uvjete rada, ali i uprava koja će moći osigurati kvalitetniju uslugu i učinkovitiji rad sa smanjenim rizikom neželjenih događaja.

 

Pozivamo vas da pratite Razvojnu agenciju SIMORA na internetskoj stranici i društvenim mrežama (Facebook, LinkedIn, Twitter) gdje ćemo obavještavati o daljnjem napretku Sisačke opće bolnice 🙂

 

Pogledajte fotografije s terena: