Nedjelja, 17 siječnja, 2021
Naslovnica Blog

Bilten “Zajedno do sredstava EU fondova”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

USKORO: novi Javni natječaj za mjeru „Restrukturiranje i konverzija vinograda“

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskoro će objaviti Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru „Restrukturiranje i konverzija vinograda“ u veljači 2021.

Predmet Javnog natječaja je dodjela sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019.-2023. sukladno uvjetima propisanim Pravilnikom o provedbi mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019-2023.

Korisnici mjere su vinogradari upisani u Vinogradarski registar (fizičke ili pravne osobe čije se gospodarstvo nalazi na području RH i koji posjeduju površinu zasađenu vinovom lozom gdje se proizvodi tog područja upotrebljavaju za komercijalnu proizvodnju vinskih proizvoda, a površine vinograda su upisane u Vinogradarski registar).

Prihvatljivi troškovi unutar mjere su:

 • ulaganja vezana uz zamjenu sorte/sorata i/ili premještanje vinograda i
 • ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom.

Razina potpore iznosi do 75% od ukupno prihvatljivih troškova za aktivnosti dokumentirane računima ili drugim dokumentima jednake dokazne snage te za troškove doprinosa u naravi.

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 1.000.000,00 EUR.

Broj projekata odobrenih pojedinom korisniku u istoj godini nije ograničen, međutim u okviru jedne financijske godine ne može se istom korisniku odobriti potpora u iznosu većem od 750.000 EUR uključujući i nadoknadu gubitka dohotka.

Korisnici mogu ostvariti i naknadu za gubitak dohotka (u obliku financijske naknade ili prava na koegzistenciju, odnosno istovremeno postojanje starih i novih vinograda.

Izvor: https://www.apprrr.hr/uskoro-novi-javni-natjecaj-za-mjeru-restrukturiranje-i-konverzija-vinograda/

Otvoren natječaj LAG-a Zeleni Trokut za mjeru 6.3.1.„Ulaganja u rast i diverzifikaciju malih poljoprivrednih gospodarstava“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otvoren je natječaj za provedbu tipa operacije E „Ulaganja u rast i diverzifikaciju malih poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnog razvoja.

Informativna radionica održati će se u ponedjeljak 18. siječnja 2021. godine u 09:00 sati online putem platforme zoom na koju će se moći pristupiti sa slijedećim podacima:

 • Topic: PREZENTACIJA 7. LAG NATJEČAJA ZA TO 6.3.1.Time: Jan 18, 2021 09:00 AM Central European time
 • Join Zoom Meeting: https://us05web.zoom.us/j/89523204117?pwd=eDB0Rm9nTEVzTXFoTjE1YlhvOENVQT09
 •  Meeting ID: 895 2320 4117
 •  Passcode: 8VpAAg

Više informacija možete pronaći na ovoj web stranici: http://www.lag-zelenitrokut.com/?vrsta=2&kat=2&page=1&id=84

Obavijest o obustavi Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je obavijest o obustavi Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“.

Obustava stupa na snagu 13. siječnja 2021. u 18:00 sati te će biti na snazi do kraja dana 13. travnja 2021. godine.

Poziv se obustavlja s obzirom na to da su zahtijevani iznosi bespovratnih sredstava dosegli 120% ukupno raspoloživog iznosa Poziva, što sukladno ESF Smjernicama te Uputama za Prijavitelje predmetnog Poziva (točka 5.5.) predstavlja razlog za obustavu Poziva.

Svi projektni prijedlozi predani unutar razdoblja u kojem je ovaj Poziv obustavljen neće biti uključeni u postupak dodjele te ih se neće uzeti u razmatranje u slučaju ponovnog otvaranja Poziva. Molimo primite na znanje kako u vrijeme obustave nije moguće postavljati pitanja za predmetni Poziv.

Izvor: https://strukturnifondovi.hr/natjecaji/poziv-zazeli-faza-ii/

 

Krenule potpore za očuvanje radnih mjesta: SIMORA besplatno pomaže u prijavi!

Hrvatski zavod za zapošljavanje je početkom siječnja objavio mjeru kojom želi očuvati radna mjesta kod poslodavaca kojima je, zbog posebnih okolnosti uvjetovanih virusom COVID-19 i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, narušena gospodarska aktivnost. Visina naknade po zaposleniku je do 4.000,00 kuna, a predaja zahtjeva kreće od 25. siječnja.

 

Želji za očuvanjem radnih mjesta uključuje se i Razvojna agencija SI-MO-RA koja će besplatno pripremati zahtjeve poslodavcima kako bi ostvarili navedenu potporu

 

Svako radno mjesto, koje je ugroženo katastrofalnim potresom koji je zahvatio našu županiju, na ovaj će način kroz siječanj i veljaču biti obuhvaćeno iznosom do 4.000,00 kuna. Nadamo se da će i ovaj vid potpore koji država daje kroz Zavod biti maksimalno iskorišten od strane poslodavaca. Mi im svoje usluge nećemo naplatiti.“, izjavio je direktor sisačko-moslavačke agencije SI-MO-RA, Mario Čelan.

 

Država će tako, kroz Zavod za zapošljavanje, investirati više od 500 milijuna kuna, ne samo kroz ovu, već i kroz druge mjere koje se provode kako bi se očuvala radna mjesta, te kako bi tvrtke kraj krize dočekale spremne i konkurentne.

 

Više na linku:

https://mjera-orm.hzz.hr/potpora-za-ocuvanje-radnih-mjesta-sijecanj-veljaca/

 

 

 

Produljen rok za dostavu projektnih prijedloga u okviru Poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je II. Izmjenu Poziva u proizvodnim industrijama kojom se produljuje rok za dostavu projektnih prijedloga.

 

Novi krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 8.2.2021. do 12:00 sati.

 

Podsjećamo, Poziv „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima koja su registrirana za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije.

 

Također, Pozivom se podupire ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine energije, kao i smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije.

 

Ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosi 266 milijuna kuna, dok je najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 200 tisuća kuna, a najviši iznos 20 milijuna kuna.

 

Više informacija: https://mzoe.gov.hr/vijesti/produljen-rok-za-dostavu-projektnih-prijedloga-u-okviru-poziva-povecanje-energetske-ucinkovitosti-i-koristenja-obnovljivih-izvora-energije-u-proizvodnim-industrijama-kk-04-1-1-03/6137

Najava Javnog natječaja za mjeru “Ulaganja u vinarije i marketing vina”

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavit će Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina (u daljnjem tekstu: Ulaganja) u veljači 2021.

 

Predmet Javnog natječaja je dodjela sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. sukladno uvjetima propisanim Pravilnikom o provedbi mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.

 

Prihvatljive aktivnosti i troškovi su:

 • troškovi izgradnje/poboljšanja, stjecanja (kupnje) nepokretne imovine radi prenamjene u vinarije i/ili prezentacijske i/ili prodajne objekte, uključujući i kupnju zemljišta kao jedne od aktivnosti u okviru projekta s ciljem izgradnje vinarije i/ili prezentacijskog i/ili prodajnog objekta,
 • troškovi kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti,
 • opći troškovi povezani s izgradnjom/poboljšanjem, stjecanjem nepokretne imovine i troškovima kupnje novih strojeva i opreme,
 • troškovi kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

 

Korisnici mjere su:

 • poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave) koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda,
 • organizacije proizvođača vina,
 • udruženja dvaju ili više proizvođača, ili
 • sektorske organizacije.

 

Razina potpore iznosi do 50% prihvatljivih troškova i ovisi o veličini Podnositelja (za mikro, mala i srednja poduzeća maksimalna potpora iznosi 50%, za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih ili prometom manjim od 200 milijuna EUR potpora iznosi 25 % dok za ostala velika poduzeća potpora iznosi 24%).

 

Izvor: https://www.apprrr.hr/najava-javnog-natjecaja-za-mjeru-ulaganja-u-vinarije-i-marketing-vina/

 

Uspješna provedba aktivnosti iz Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj 2014. – 2020.

Kao član Nacionalne ruralne mreže, Razvojna agencija SIMORA prijavila se na Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj 2014. – 2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu, na kojem je uspješno prošla i provela aktivnosti koje su bile prijavljene.

 

U sklopu projekta provedene su tri aktivnosti:

 1. održana je konferencija na kojoj se izvršila analiza Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2022. godine, uključujući i novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU,
 2. održano je Studijsko putovanje, i
 3. izrađen je video u sklopu aktivnosti Informativni/promidžbeni materijali.

Njihovom provedbom ostvareni su ciljevi Mreže koji se odnose na poboljšanje kvalitete provedbe Programa, informiranje šire javnosti i potencijalnih korisnika o Programu i mogućnostima sufinanciranja projekata, uključujući Zajedničku poljoprivrednu politiku.

 

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava za provedbu aktivnosti iznosi 66.100,00 kuna.

 

 

RA SIMORA PRIJAVILA 3 PROJEKTA NA NATJEČAJ “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza ll”

Razvojna agencija SIMORA prijavila je 3 projekta na natječaj Zaželi – program zapošljavanja žena – faza ll, UP.02.1.1.13

 

Prijavljeni projekti su:

 1. Zlatne žene za zlatnu dob- faza ll

Ovim će projektom grad Popovača, zajedno s partnerima, omogućiti zapošljavanje 30 žena pripadnica ciljane skupine, na 12 mjeseci, koje će skrbiti o 180 krajnjih korisnika u nepovoljnom položaju. Na ovaj način, povećat će se kvaliteta života i socijalna uključenost na području grada Popovače.

Edukacijom žena pripadnica ciljane skupine, omogućit će se nova znanja i vještine te će tako žene postati konkurentnije na tržištu rada.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a provodit će ga grad Popovača u partnerstvu sa HZZ PU Kutina i Centrom za socijalnu skrb Kutina.

Vrijednost projekta iznosi 2.645.900,00 kn.

 

2. Zaželi i ostvari ll

Ovim projektom zaposlit će se 15 žena pripadnica ciljane skupine s područja općine Lipovljani, na 12 mjeseci, koje će pružati pomoć i podršku za 90 krajnjih korisnika.

Također, krajnjim korisnicima će se osigurati osnovne kućanske i higijenske potrepštine za 12 mjeseci.

Zaposlene žene polazit će edukaciju za dodatno osposobljavanje, a projekt će provoditi općina Lipovljani zajedno s partnerima: HZZ-om PU Kutina i Centrom za socijalnu skrb Novska.

Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci, a vrijednost projekta iznosi 1.390.200,00 kn.

 

3. Solidarnost na djelu 2

Ovim projektom bit će zaposleno 25 žena pripadnica ranjivih skupina u općini Donji Kukuruzari.

Unaprijedit će se kvaliteta života za 150 krajnjih korisnika na području općine Donji Kukuruzari kojima će bit pružena pomoć u svakodnevnom životu kroz 12 mjeseci.

Projekt će trajati 18 mjeseci i provodit će ga općina Donji Kukuruzari u partnerstvu sa HZZ-om ispostavom Hrvatska Kostajnica te Centrom za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica.

Vrijednost projekta iznosi 2.237.500,00 kn.

 

 

 

Produljenje roka za podnošenje zahtjeva za potporu 4.4.1 “Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša”

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je izmjenu Natječaja za provedbu Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.

 

Prvom izmjenom Natječaja za provedbu Podmjere 4.4. „Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“, tipa operacije 4.4.1. »Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša“, produljen je rok za podnošenje zahtjeva za potporu s 11.1.2021. na 1.3. 2021. do 12:00 sati, a u ostalim dijelovima Natječaj ostaje neizmijenjen.

 

Izvor: https://www.apprrr.hr/produljen-rok-za-podnosenje-zahtjeva-za-potporu-za-tip-operacije-4-4-1-neproduktivna-ulaganja-povezana-s-ocuvanjem-okolisa/