Četvrtak, 9 srpnja, 2020
Naslovnica Blog

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, poziva vas da se uključite u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Europski tjedan mobilnosti pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s ​​kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente; tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Više informacija o ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti može se pronaći OVDJE

https://mzoe.gov.hr/vijesti/europski-tjedan-mobilnosti-2020/5928

Dva nova poziva za programe informiranja i promocije poljoprivrednih proizvoda – Enjoy it’s from Europe

Kako bi podržala poljoprivredno-prehrambeni sektor uslijed krize izazvane COVID-19, Komisija je raspisala dva poziva za prijedloge programa promocije. Pozivi nadopunjuju iznimne mjere podrške koje je nedavno usvojila Europska komisija i ciljaju sektore koji su najviše pogođeni krizom (prihvatljivi sektori za potporu promocije su: voće i povrće, vino, žive biljke, mlijeko i mliječni proizvodi i krumpir). Odobreni iznos je 10 milijuna eura (5 milijuna eura za MULTI programe i 5 milijuna eura za SIMPLE programe).

Prihvatljivi podnositelji prijave moraju biti:

  • trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su u Hrvatskoj reprezentativne za određeni sektor ili sektore, a posebno:
  • sektorske organizacije i skupine odnosno svako udruženje, bez obzira na njihov pravni oblik, sastavljeno uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda pod uvjetom da su reprezentativne za naziv koji je zaštićen sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i koji je obuhvaćen tim programom
  • trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su na razini Europske unije reprezentativne za određeni sektor ili sektore-priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija
  • tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnost usmjereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji i kojima je povjerena zadaća pružanja javnih usluga u tom području.

Nepovratna sredstva EU usmjerena na obnavljanje normalnih tržišnih uvjeta, iznose do 85% opravdanih troškova.
Ovo je prvi put da Komisija raspisuje takve pozive, u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu i kada se na promotivne akcije gleda kao na odgovarajući odgovor na situaciju. Kriza COVID-19 imala je značajan utjecaj na specifične poljoprivredno-prehrambene sektore, uglavnom zbog brzih promjena u potražnji i zatvaranju restorana, barova i kafića diljem Europske unije. Pozivi će biti otvoreni do 27. kolovoza 2020.

Jedan poziv posvećen je SIMPLE programima na koje se može prijaviti jedna ili više organizacija iz iste države Europske unije. Drugi je program MULTI, koji mogu podnijeti najmanje dvije nacionalne organizacije iz najmanje dvije države članice ili jedna ili više europskih organizacija.

Javni poziv za prijavu projekata udruga koje osiguravaju uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnoga komunikacijskog posrednika u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju za 2020./2021. školsku godinu

Ministarstvo znanosti objavilo je Javni poziv za prijavu projekta udruga koje osiguravaju uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnoga komunikacijskog posrednika u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju za 2020./2021. školsku godinu.

Cilj javnog poziva je provedbom projekata udruga osigurati potporu pomoćnika u nastavi /stručnoga komunikacijskog posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u zadacima koji zahtijevaju komunikacijske, senzorne i motoričke aktivnosti učenika, pomoć pri kretanju, pomoć u uzimanju hrane i pića, pomoć u obavljanju higijenskih potreba tijekom svakodnevnih školskih aktivnosti, a na temelju izrađenog programa rada pomoćnika u nastavi/stručnoga komunikacijskog posrednika i prema potrebama učenika s teškoćama u razvoju.

Rok prijave je do 31. srpnja 2020. godine, a više informacija možete pronaći OVDJE

Objavljen Natječaj za tip operacije 16.4.1 – Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Natječaj za provedbu Podmjere 16.4. Potpora za horizontalnu i vertikalnu suradnju sudionika u opskrbnom lancu za uspostavljanje i razvoj kratkih opskrbnih lanaca i lokalnih tržišta te za promicanje aktivnosti u lokalnom kontekstu u vezi s razvojem kratkih opskrbnih lanaca i lokalnih tržišta“ – provedba tipa operacije 16.4.1 „Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta“

Svrha natječaja je dodjela potpore za uspostavu, rad i razvoj kratkih lanaca opskrbe i lokalnih tržišta, a prihvatljivi korisnici su:

  • fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 100.000 EUR
  • proizvođačke organizacije u poljoprivrednom i prehrambeno-prerađivačkom sektoru
  • fizičke i pravne osobe koje se bave djelatnostima povezanim s uspostavom, radom i razvojem kratkih lanaca opskrbe i lokalnih tržišta, a koje nisu veletrgovci ili trgovački lanci.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 6.250.000,00 kuna, a intenzitet javne potpore iznosi 100%. Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna 2020. godine. Više informacija OVDJE

Ministar Pavić prvi put javno o 350 milijuna kuna za gaming industriju u Novskoj!

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, Marko Pavić u četvrtak, 2. srpnja 2020. godine bio je u posjeti Poduzetničkom inkubatoru PISMO 2, gdje je prvi put javno rekao da je Vlada Republike Hrvatske osigurala 350 milijuna kuna potpore za gaming industriju u Novskoj.

Hvala ministru Paviću što se izborio da ovaj projekt bude jedan od nositelja budućeg gospodarskog razvoja Hrvatske. Hvala Vladi RH što su odlučili gaming industriju u Novskoj podržati s dodatnih 350 milijuna kuna. Uz ovu potporu ministra Pavića i Vlade RH, približavamo se cilju, a to je izgradnja Campusa gaming industrije.

Ako još niste vidjeli kako će Campus gaming industrije izgledati, svakako provjerite na poveznici dolje:

Ad-hoc akcijski projekti

Glavna svrha Poziva za Ad hoc akcijske projekte je podržati organizacije civilnog društva i građanske inicijative u situacijama koje zahtijevaju hitan odgovor, bilo u odnosu na neposredne izazove i prijetnje ili na neposredne prilike za utjecaj na javno mnijenje i političke procese kroz različite oblike sudjelovanja građana i javnog djelovanja,
uključujući kampanje, zagovaranje, pravne, komunikacijske ili druge.

Iznos raspoloživ za Ad hoc akcijske projekte: 181.588 eura.
Zatraženi iznos financijske podrške mora biti između najvišeg i najnižeg iznosa:
• Najniži iznos: 1.000,00 eura
• Najviši iznos: 5.000,00 eura

Više informacija možete pronaći OVDJE

Projekt “Pokreni, razvij, rasti – dobar poduzetnik za snažno poduzetništvo u SMŽ”

SIMORA provodi projekt Pokreni, razvij, rasti – dobar poduzetnik za snažno poduzetništvo u SMŽ koji je namijenjen poduzetnicima, bilo da ste mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnik. Značajan dio ovog projekta je pružanje informacija o mjerama koje su vam na raspolaganju, a za što nam se možete obratiti na 044/544 205 ili poduzetnistvo@simora.hr

Trenutno otvorene mjere su Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za srpanj 2020. – mikropoduzetnici i Potpore za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena. Nazovite ili pošaljite mail, tu smo za vas!

Vladimir Borščak iz Varaždina napravio je najbolju video igru ŠAH

U četvrtak, 2. srpnja 2020. godine, u prostoru tvrtke Destinacijski menadžment Zrin d.o.o. u Sisku nagradili smo najuspješnije sudionike naše prve ONLINE edukacije “Kako napraviti vlastitu video igru ŠAH”.
Prvu nagradu, izlet u Park prirode Lonjsko Polje, osvojio je Vladimir Borščak iz Varaždina, drugu nagradu, bike-avanturu na Moslavačkoj gori Ante Odak i Mateo Kovač iz Splita, a treću, kupanje i ručak u Topuskom, Josipa Gruičić iz Kutine.

Bravo svima!!!

 

Potpisali smo ugovor za Regionalni centar kompetentnosti i projekt CROWN

U srijedu, 1. srpnja 2020. godine u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO 2 dodijeljeni su ugovori o dodjeli bespovratnih nacionalnih i europskih sredstava.

Potpisali smo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Tehničke škole Sisak i MRRFEU u vrijednosti od 29.999.999,60 kn! Sredstva se dodjeljuju u okviru OP Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Također, potpisali smo Ugovor za projekt prekogranične suradnje iz programa Interreg CBC, te s time i službeno započinjemo razdoblje provedbe projekta CROWN kojem je cilj potpora poduzetništvu na području Sisačko-moslavačke županije. Više o samom projektu uskoro.

Ugovore je uručila pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Katica Mišković.

Projekt “Pokreni, razvij, rasti – dobar poduzetnik za snažno poduzetništvo u SMŽ”

U uvjetima krize ali i promjena trendova, poduzetnik se mora naučiti prilagođavati. To znači pratiti informacije, biti u toku, prilagođavati svoje poslovne procese i biti sve više i više inovativan. Kako bismo vam pomogli u tome, u sklopu projekta “Pokreni, razvij, rasti – dobar poduzetnik za snažno poduzetništvo u SMŽ” izradili smo aplikaciju koja pomaže poduzetnicima koji kreću u poslovanje i koji žele brzo proći kroz proces osnivanja.

Aplikaciju možete pronaći na naslovnici naše internetske stranice ww.rk-smz.hr kao desktop verziju te verziju za mobitele. Osim toga u srpnju najavljujemo prvo online predavanje na temu Inovativni modeli financiranja.